Dostupni linkovi

Kirgistan: Zatvorska kazna zbog neslanja djece u školu


Baktygul Abdrahmanova, članica sekte Jakin Inkar

Bračni par koji pripada tajnovitoj i zabranjenoj muslimanskoj skupini u centru je pažnje u Kirgistanu, jer je osuđen za zanemarivanja djece zbog odbijanja da ih pošalju u školu, piše Radio Slobodna Evropa.

Njihova majka Baktigul Abdrahmanova objašnjava da ih ne može poslati u školu, jer smatra da je to protiv volje Allaha:

"Poslat ću ih u medresu, a ne u [javnu] školu. Postoje neslaganja između Ustava i šerijatskog zakona. Gledajte, mi možemo živjeti prema ustavu. Nemamo ništa protiv toga. Ali onda se morate i suočiti s Allahom."

Porodica Abdrahmanove pripada sekti pod nazivom Jakin Inkar i vjeruju u život muslimana u vrijeme poslanika Muhameda. To podrazumijeva odbijanje socijalnih usluga i državnih institucija, uključujući škole, i druge aspekte modernog života.

Abdrahmanova će služiti njenu zatvorsku kaznu nakon što njeno najmlađe dijete napuni 14 godina. Njen muž će biti u zatvoru tri godine. Najstariji sin u porodici, Abaz, kaže da će kući školovati svoju braću i sestre.

Šef okruga Danir Imanalijev kaže da su i druge porodice u regionu Isik-Kul takođe odbile da pošalju djecu u školu:

"Ovo pitanje pokrenuto je otprilike 2011. godine. (Na žalost) ima mnogo takvih slučajeva, ali vlada i regionalne vlasti nisu im posvećivale dovoljno pažnje.“

Imam u Kirgistanu Maksat Seitaliev navodi da je izbjegavanje obrazovanja kršenje islamskih običaja.

"Niko nije imao religijsku edukaciju. Kao što Poslanik kaže u hadisu, obrazovanje je obaveza jednako i za muškarce i za žene. No, kad govorimo o obrazovanju, oni [sljedbenici sekte Jakin Inkar] to odbijaju."

Kirgistan je 2017. zabranio Jakin Inkar kao ekstremističku organizaciju i uhapsio lidera zajednice. Smatra se da nekoliko stotina Kirgistanaca pripada ovoj tajnoj skupini.

VIDEO: 'Zatvorske kazne za članove tajne muslimanske sekte​', možete preuzeti preko opcije Embed.

XS
SM
MD
LG