Dostupni linkovi

Krajišnik u zatvoru sa islamskim teroristima


Momčilo Krajišnik u sudnici Haškog tibunala
Momčilo Krajišnik u sudnici Haškog tibunala
Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na 20 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti, prebačen je na izdržavanje kazne u jedan od najozloglašenijih britanskih zatvora, gdje su smješteni islamski teroristi i ubice djece, piše "Daily Express".

"Daily Express" navodi takođe da je Krajišnik izuzetno nezadovoljan što je smješten baš u ovaj zatvor.

"Većinu vremena provodi čitajući i iz ćelije izađe samo da uzme hranu i to je sve", izjavio je jedan od zatvorskih službenika koji je želio ostati anoniman.

Krajišnik kaznu služi u zatvoru "Vejkfild", Nort Jorkšir, a s obzirom da je, između ostalog, osuđen zbog progona muslimanskog stanovništva u BiH, čuvarima je, kako piše "Daily Express", naređeno da ga posebno obezbijede, jer se u zatvoru nalaze i islamski teroristi i fundamentalisti.

Krajišnik je prije dvije sedmice smješten u D krilo ovog zatvora, dok je većina islamskih terorista prebačena u druge dijelove zatvora, a u zatvoru "Vejkfild", Nort Jorkšir, smješteni su i ljudi poput Roja Vitinga i Roberta Bleka, koji su osuđeni za ubistvo djece.

Da podsetimo, Žalbeno vijeće Haškog tribunala pravosnažno je osudilo Momčila Krajišnika na 20 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom u BiH 1992. godine.

Vijeće je time promijenilo i umanjilo prvostepenu presudu, izrečenu u septembru 2006., kojom je Krajišnik bio osuđen na 27 godina zatvora.

Poništen je dio prvostepene presude u kojem je osuđen za istrijebljenje, ubistva i djelimično progon.
XS
SM
MD
LG