Dostupni linkovi

Kovačević: Zaokret prema Rusiji bi bio ubitačan za Srbiju


Zastave Rusije i Srbije se vijore u Beogradu.
Zastave Rusije i Srbije se vijore u Beogradu.

Milan Kovačević, ekonomski analitičar iz Beograda, za “Zašto?” objašnjava zašto je značaj ekonomskih odnosa Srbije sa Rusijom u sjeni političkih i vojnih.

  • Stavovi

Naš trgovinski odnos je nešto smanjen u našu korist zato što su pojeftinili energenti, jer oni su na uvoznoj strani kod nas najvažniji, a s druge strane malo se popravio ukupni odnos naše trgovine s Rusijom zato što smo malo pospiješili izvoz poljoprivrednih i drugih proizvoda.

Ali je istina da se, na neki način, u svim tim kontaktima političara između dvije zemlje više priča o političkim odnosima, o zastupanju stavova u politici, a u posljednje vrijeme pretjerano mnogo i o dobivanju oružja iz Rusije.

  • Naoružanje

To, naravno, ima neku refleksiju na drugu stranu, a to je – našu želju da postanemo članovi Evropske unije, čemu to ne pomaže.

Naravno, stalno nam se priča da to ne smeta u našem putu prema Evropskoj uniji, iako nisam sasvim siguran u to, a nisam sasvim siguran koliko inače to jačanje našeg naoružanja ukupno utiče na naš bolji položaj u očima ostalog svijeta i okruženja.

  • Ideja

Kad je riječ o tome šta mi možemo uraditi s Rusijom, naravno imamo nekoliko relativno manjih političkih stranaka koje inače insistiraju na tome da bi trebalo prekinuti put ka Evropskoj uniji, i prosto se udružiti na neki direktni način, na razne načine s Rusijom.

To bi bilo ubitačno jer prosto nije uporedivo ono što imamo danas kao ukupne odnose s Evropom i one koje imamo s Rusijom. Tako da se nadam da će to ostati jedna manjinska ideja.

  • Odnosi

Pri tome ne trebamo uopšte zaboraviti da smo mi vrlo mala zemlja i da bismo mi, što se tiče ekonomskih odnosa, trebali naš ukupan napor, a pogotovo političara staviti u funkciju propagiranja širenja svih ekonomskih odnosa s inostranstvom, što se nažalost ne radi u cjelini.

Naime, nemamo dobro organizovane ni ambasade i neko drugo predstavljanje naše privrede u inostranstvu da bi tako funkcionisao pa onda je još više izraženo da druge teme češće su važne u odnosima s nekim zemljama nego što je ovo što bi nama kao maloj zemlji bilo dragocjeno i najvažnije.

  • Ulaganje

Mi još nemamo, osim što smo relativno povoljno za Ruse prodali NIS, ulaganja Rusa ovde.

Bilo bi dobro kad bi imali neku oblast gdje imamo neke tehnološke prednosti pa da Rusi ovdje ulažu i da to bude u veliloj mjeri za eksport i to baš za eksport u Rusiju.

Međutim, vjerujem da je dosta mala vjerovatnoća da se to i dogodi i nemamo ulaganja iz Rusije.

Više ćemo kupiti aviona nego što imamo takve vrste poslova.

  • Izleti

Ne možete biti i u Evropskoj uniji i u nekoj drugoj uniji.

S te strane i ova ideja o nekoj carinskoj zoni kao okruženjem s regionom takođe pomalo kvari neke druge ideje.

Ako bismo uspjeli udružiti ove preostale države zapadnog Balkana koje još nisu blizu puta za Evropsku uniju, morala bi svaka od njih da se složi s nama da imamo jednake carinske i druge uslove na granicama takvog jednog udruženja, što nije vjerovatno da se može ostvariti.

Tako da mislim da vrlo često imamo i neke izlete u nerealne poteze, umjesto da trošimo svu energiju da doprinesemo da što više razvijamo ekonomske odnose s ostalim svijetom, što je u globalnoj ekonomiji jedini način da budemo razvijenija zemlja.

XS
SM
MD
LG