Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kostovićova: Zašto strani mediji govore o bezbednosnoj krizi na Balkanu?


Mural u Beogradu.

Denisa Kostovićova sa Londonske škole za ekonomiju i političke nauke, za “Zašto?”analizira pisanje pisanje britanskih i svetskih medija o Zapadnom Balkanu i i njihovom upozorenju o mogućem pogoršanju političke i bezbednosne situacije u regionu.

  • Predviđanje

Zaista je interesantno koliko se često sada Balkan pojavljuje, čak i u dnevnoj štampi, u Velikoj Britaniji što svakako nije bio slučaj do skoro, zato što se Balkan uvijek javljao kada je neka kriza.

Međutim, ton koji provejava u tim člancima je odmah kao nekakvo pitanje predviđanja nekog razvoja događaja koji može da bude veoma riskantan.

Trenutak u kojem se ti članci pojavljuju zapravo više govori o jednom stanju nesigurnosti koje se oseća u političkim krugovima na Zapadu zbog velikih promena koje donosi i koje će doneti Brexit, izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, i svakako dolaskom predsednika Trumpa što donosi jednu veliku neizvesnost u smislu gde će kretati spoljna politika, koliko će se i koji zapadni akteri anagažovati na Balkanu i, ukoliko dođe do njihovog povlačenja, da li će tu doći neke nove snage i nove struje koje će gurnuti razvoj događanja u drugačijem pravcu.

  • Površnost

Postoji jedan opšti osećaj da trasa post-ratne rekonstrukcije Balkana, koja je bila mapirana vrlo jasno u okviru evropskih integracija nad kojima je Evropska unije bdela, mogli bismo čak reći i danonoćno, da to sada više nije slučaj, i da se ima osećaj nesigurnosti da se sve opcije, i drugačije opcije, otvaraju.

Mislim da je jako interesantno da to više odražava neka razmišljanja ovde nego neke konkretne razvoje događaja na prostoru bivše Jugoslavije.

Moglo bi se reći da je malo zabrinjavajuće da se govori o takvim trendovima a bez odlaženja u neko dublje razumevanje situacije na terenu i ja mislim da je to veoma, veoma opasno.

Mi smo imali to iskustvo pre dvadeset i više godina kada je izveštavanje na početku samog rata na prostoru biše Jugoslavije bilo veoma površno i odražavalo nerazumevanje za sitauacije na terenu.

  • Posledice

Sada zaista nema izgovora za tako površno izveštavanje.

Ima toliko stručnjaka, toliko akademika, toliko ljudi iz biše Jugoslavije koji su na terenu u regionu koji se mogu konsultovati.

Mogla bih reći da zabrinjava da dolazi do tako olakih upuštanja u predviđanja.

Mada, moram se ograditi da je vrlo teško reći, pogotovo kod nas, šta može dovesti do kakvog rezultata na kraju jer znamo da može biti neka iskra koja može da bude potpuno nevezana i može da se pretvori (u nešto drugo) i da ima ogromne posledice.

XS
SM
MD
LG