Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija traži poništenje deklaracije o nezavisnosti


Savet bezbednosti

Na sednici Saveta bezbednosti Rusija je zatražila da šef UNMIK-a poništi eventualnu deklaraciju Prištine o nezavisnosti Kosova. Sednica je završena bez zaključaka, a Savet bezbednosti ovog meseca više neće raspravljati o Kosovu.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ponovio je večeras u Njujorku razloge protiv proglašenja nezavisnosti Kosova na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj je ruski ambasador Vitalij Čurkin izjavio da šef UNMIK-a treba da poništi svaku deklaraciji o nezavisnosti pokrajine.

U sedištu UN u Njujorku oko 23.30 završena je sednica Saveta bezbednosti o Kosovu, na kojoj je govorio Jeremić, kao i ambasadori
članica Saveta.

Otcepljenje Kosova predstavljalo bi "pravu opasnost od izbijanja međuetničkog nasilja i pojačala aktivnosti ekstremista na Kosovo i Balkanu u celini", upozorio je na sednici ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin. On je istakao da bi šef misije UN na Kosovu Joahim Riker trebalo da poništi bilo kakvu deklaraciju o nezavisnosti Kosova

"Potvrđujemo da zahtevamo od generalnog sekreta UN da je u slučaju jednostrano proglašene nezavisnosti, specijalni predstavnik administracije UN na Kosovu Joahim Riker obavezan da takvu odluku kosovskih Albanaca proglasi odlukom koja ne proizvodi pravno dejstvo", rekao je Čurkin, prenose RIA novosti.

Ruski ambasador je upozorio da status Kosova ne može biti promenjem bilo kakvim akcijama privremenih institucija vlasti na Kosovu.

"Nećemo trgovati Kosovom u zamenu za ubrzani put u Evropu. Ako se dozvoli secesija Kosova i pored Rezolucije 1244, Helsinškog akta, to će biti korak unazad za integraciju Zapadnog Balkana i nadamo se da će to biti izbegnuto", rekao je Jeremić nakon sednice.

Jeremić je ponovio da će Srbija upotrebiti sve što je u njenoj moći, osim vojne sile, da zaštiti ustav, demokratiju i teritorijalni suverenitet i založio se za nastavak pregovora o statusu Kosova.

Predsedavajući Saveta bezbednosti Rikardo Alberto Arijes rekao je da ne vidi da Savet ima kapaciteta za postizanje dogovora o Kosovu i da nije planirano da se do kraja meseca ponovo sastane o Kosovu.
XS
SM
MD
LG