Dostupni linkovi

Savet bezbednosti pohvalio ulogu UNMIK-a


Savet bezbednosti UN je u sredu uveče razmatrao novi izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o stanju na Kosovu. Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti su pozdravili izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu i pohvalili ulogu UNMIK-a u unapređenju dijaloga i saradnje na Kosovu.

Predstavnici članica Saveta bezbednosti su na sednici o Kosovu pozdravili napore UNMIK-a za povratak raseljenih, ali i ukazali da je broj povratnika izuzetno mali. Ambasadori su takodje izrazili zabrinutost zbog napetosti na severu Kosova.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je u redovnom tromesečnom izveštaju da je bezbednosna situacija relativno mirna, i pored zabrinutosti zbog incidenata na severu Kosova i zahteva prištinskih vlasti za povlačenje UNMIK-a.

Ban Ki Mun je naveo da opštine na severu Kosova i severni deo Mitrovice, i dalje rade odvojeno od ostatka Kosova. Lideri Srba na severu Kosova smatraju UNMIK i Kfor jedinim legitimnim misijama po Rezoluciji 1244, pa ne prihvataju nijednu instituciju ni simbol kosovskih vlasti.

Povodom lokalnih izbora na Kosovu, zakazanih za 15. novembar, Ban Ki Mun ukazuje da postoji zabrinutost po pitanju sposobnosti lokalnih institucija da sprovedu izborni proces.
Ban Ki-moon

Ban Ki Mun je u vezi sa problemima srpskih enklava sa snabdevanjem strujom, ocenio da kosovska elektrodistribucija treba da ima pomirljiviji stav i da je posle istrage OEBS-a zaključeno da isključenja struje "nemaju nacionalnu pozadinu".

Ban Ki Mun u izveštaju još navodi da je razočaravajuće mali broj povratnika na Kosovo, a da je izvestan napredak učinjen u zaštiti srpske kulturne baštine na Kosovu.

Ban Ki Mun ukazuje da su nastavljeni tehnički razgovori sa Beogradom, a da kosovske vlasti i dalje ne žele da se angažuju u tom dijalogu.

On navodi i da je nastavljena rekonfiguracija UNMIK-a i da će nakon tog procesa misija imati svoje kancelarije u Prištini, Kosovskoj
Mitrovici, Beogradu i Skoplju. Ban Ki Mun je takođe najavio da će UNMIK sa 4.911 ljudi biti smanjen na 507, a da je broj pripadnika misije EU na Kosovu, Euleks, dostigao 2.569. Naveo je da Euleks nastavlja da deluje u okviru Rezolucije 1244 i statusne neutralnosti. Ta misija je od 6. aprila u potpunosti postala operativna, naveo je Ban Ki Mun čiji izveštaj obuhvata i aneks o radu Euleksa.

UNMIK se koncentrisao na podsticanje dijaloga


Lamberto Zannier
Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer je rekao da UNMIK i dalje deluje u okviru rezolucije 1244 i da statusna neutralnost omogućava toj misiji da radi na pomirenju i saradnji na Kosovu.

Zanijer je rekao da se UNMIK sada usredsredio na diplomatsku i političku ulogu podsticanja dijaloga i unapređenja prava i ocenio da je rekonfiguracija UNMIK-a poboljšala efikasnost rada te misije.

On je dodao da napore UNMIK-a otežavaju nastojanja dve strane da ojačaju svoju poziciju pred Međunarodnim sudom pravde koji razmatra legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova.

Zanijer je naveo da je ostvaren naredak u tehničkim pitanjima poput snabdevanja strujom srpskog stanovništva i u zaštiti kulturne baštine, kao i da je izbegnuta kriza u Kosovskoj Mitrovici gde se srpska zajednica protivila povratku Albanaca.

Zanijer je rekao da nema napretka u povratku raseljenih i ukazao da je broj povratnika "zanemarivo mali".
Vuk Jeremić


Jeremić zatražio da se ne ohrabruju priznanja Kosova


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio je od Saveta bezbednosti UN da insistira na pridržavanju obaveza koje proizlaze iz Rezolucije 1244 i da se ne ohrabruju nova priznanja nezavisnosti Kosova.

Jeremić je rekao da svi moraju poštovati činjenicu da Međunarodni sud pravde u Hagu razmatra kosovsku nezavisnost i da se zato "ne smeju ohrabrivati nova priznanja nezavisnosti", a da bi "međunarodne organizacije morale da se uzdrže od prijema u članstvo secesionističkih vlasti iz Pristine".

Jeremić je istakao da Savet bezbednosti UN "mora nastaviti da igra odlučujuću ulogu u kosovskom sporu" i pozvao njegove predstavnike da "posete Srbiju - Beograd, Prištinu, severno Kosovo i enklave" da bi iz prve ruke videli "koliko još posla mora da se obavi na terenu, u okviru Rezolucije 1244".

Jeremić je naveo i da je misija EU na Kosovu, Euleks, od 6. aprila dostigla puni operativni kapacitet i da Srbija sarađuje s tom misijom i UNMIK-om u nizu praktičnih pitanja od zajedničkih interesa, ali i ukazao na probleme srpskih zvaničnika prilikom dolaska na Kosovo.

Jeremić je naveo da ima napretka u primeni plana od šest tačaka, ali i da "sveobuhvatna ili dugoročna rešenja još nisu usaglašena", optuživši vlasti u Prištini da su odgovorne što nije više postignuto na tom planu.
Skender Hyseni


Hiseni: Srbija podriva napore kosovskih vlasti

Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni rekao je da je jedan od glavnih prioriteta Vlade u Prištini integracija manjinskih zajednica, posebno Srba, u sve sektore društva i optužio Srbiju da namerno podriva napore kosovskih vlasti.

Hiseni je ukazao da je Kosovo donelo nov Ustav koji sadrži sve demokratske standarde zaštite manjina i ponovio odlučnost Vlade u Prištini da te principe sprovede u delo. On je dodao da "Srbija i dalje nastavlja da sprečava Srbe da učestvuju u kosovskim organima vlasti", što otežava njihov povratak na Kosovo.

Ambasadori članica Saveta bezbednosti UN su pozdravili izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu i pohvalili ulogu UNMIK-a u unapređenju dijaloga i saradnje na Kosovu.

Predstavnici članica Saveta bezbednosti pozdravili napore UNMIK-a za povratak raseljenih, ali i ukazali da je broj povratnika izuzetno mali. Ambasadori su takođe izrazili zabrinutost zbog napetosti na severu Kosova.
Vitaly Churkin


Čurkin: UNMIK mora nastaviti rad

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je ocenio da UNMIK, uprkos poziv kosovskih vlasti da se ta misija ukine, mora nastaviti rad.

Predstavnik Velike Britanije Filip Parham rekao je da Kosovo, uprkos teškoćama, napreduje otkada je nezavisno. On je pozvao Srbiju da sarađuje s EU i podstakne srpsko stanovnistvo na Kosovu da učestvuje u procesu decentralizacije.

Dikarlo pozvala Srbiju da podrži integraciju Srba u kosovske institucije


Ambasadorka SAD Rozmari Dikarlo ocenila je da "demokratske i multinacionale insitucije (na Kosovu) sazrevaju otkada je proglašena nezavisnost". Ona je ocenila da imenovanje članova Ustavnog suda u kojem ima predstavnika manjina, takođe predstavlja značajan korak.

Dikarlo je pozvala Beograd da podrži kosovske Srbe u integraciji u kosovske insitucije, poput policije. Takođe je pozvala Beograd da podrži Kosovo u regionalnoj saradnji.
XS
SM
MD
LG