Dostupni linkovi

Danas nastavak pregovora Beograda i Prištine


Arhivski snimak: Delegacije Beograda i Prištine u toku razgovora pod pokroviteljstvom "trojke" Kotakt grupe za Kosovo, 28. spetembra 2007.godine

U Beču se danas održava treća runda direktnih pregovora predstavnika Beograda i Prištine o budućnosti Kosova, uz posredovanje "trojke" Kontakt grupe.

Beograd i dalje insistira na razgovoru o ponuđenoj suštinskoj autonomiji za Kosovo, a Priština na memorandumu o dobrosusedskim odnosima Srbije i Kosova kao dve nezavisne države.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da je status Kosova za srpski pregovarački tim ne samo prva nego i jedina tema razgovora i to ne samo sutra u Beču, već i na narednim sastancima. On je potvrdio da postoji dokument posredničke "trojke", o kojem su javljali pojedini mediji i najavio da je delegacija Beograda potpuno spremna da u Beču da svoj odgovor na njega.

"Postoji takav papir. On nam je uručen 14. oktobra na kraju sastanka u Briselu. To je opšti dokument sa 14 tačaka koji bi trebalo da bude povod za naš dalji rad", rekao je Samardžić za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo da u tom dokumentu "trojka" pokušala da pronađe zajedničke tačke saradnje Beograda i Prištine kao što su energetika, socijalna zaštita, zaštita manjina i kulturnog nasleđa, borba protiv organizovanog kriminala, kao i rešavanje problema izbeglih i nestalih. Samardžić je ocenio da je "trojka" morala nešto da uradi posle dosadašnjih ispitivanja terena i dala je tekst u kojem je izrazila svoju tešku nedoumicu.

"Očigledno je da proces ne može brzo da bude završen, pa pregovaračka 'trojka' forsira dokument o kome treba razgovarati", rekao je Samardžić.

On je ponovio da srpska delegacija neće pristati na zamenu teme pitanja statusa nekim drugim pitanjima, kao i da se o odnosima Beograda i Prištine može razgovarati samo u odnosima rešenog statusa.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da će predstavnici Prištine na sastanku nastaviti elaboraciju memoranduma o dobrosusedskim odnosima sa Srbijom, koji seodnosi na dve suverene države. Predsednik Kosova nije isključio mogućnost da, na sastanku u Beču, "trojka" predstavi neke od svojih zaključaka o dosadašnjim pregovorima. Sejdiu je ujedno rekao da Priština nije dobila nikakvo pismo, kao što su juče i danas preneli mediji iz Prištine. Sejdiu je ponovio stav Prištine da neće biti odstupanja od stava da Kosova mora biti nezavisno.

Premijer Kosova Agim Čeku je takodje rekao novinarima da "pregovarački tim Kosova ide na sastanak u Beč sa ranijim stavovima i da nećeraspravljati o nezavisnosti Kosova". Čeku je rekao novinarima da "prema njegovim saznanjima 'trojka' pokušava da izadje sa nekim zajedničkim tačkama kako bi pripremila izveštaj, ali to ne znači ponovno otvaranje Ahtisarijevog paketa". "Radi se o pitanjima koja se tiču perioda posle statusa i cilj je da se približi saradnja dve susedne zemlje, kako bi i nezavisnost i stabilnost bile održive", rekao je Čeku i pomenuo jednu od tačaka dokumenta u kojoj se kaže da "Beograd nikad više neće vladati Kosovom".

Prva runda direktnih pregovora Beograda i Prištine, u nastavku pregovaračkog procesa, održana je 28. septembra u Njujorku. Nakon tog sastanka, najavljeni su učestali susreti dve delegacije.

XS
SM
MD
LG