Dostupni linkovi

ICJ: U decembru javna rasprava o nezavisnosti Kosova


Palata mira je sjedište Međunarodnog suda pravde u Hagu
Palata mira je sjedište Međunarodnog suda pravde u Hagu
Međunarodni sud pravde (ICJ) objavio je u petak da će javna rasprava o nezavisnosti Kosova biti održana od 1. do 11. decembra.

Za raspravu u haškoj Palati mira o tome da li je deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom, prijavilo se 30 država, uključujući i Srbiju.

To su Albanija, Argentina, Austrija, Azerbejdžan, Bahrein, Bjelorusija, Bolivija, Brazil, Bugarska, Burundi, Kina, Hrvatska, Kipar, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Jordan, Narodna Demokratska Republika Laos, Holandija, Norveška, Rumunija, Rusija, Saudijska Arabiija, Srbija, Španija, Velika Britanija, SAD, Venecuela i Vijetnam.

Pravni timovi iz Beograda i Prištine imaće po tri sata na raspolaganju da prvog dana rasprave izlože suprotstavljene stavove i argumente.

Ostalim državama je ostavljeno je po 45 minuta da obrazlože svoje stavove.

Na osnovu dosadašnjih stavova, može se zaključiti da će predstavnici 16 država braniti akt Prištine, a 15 država stav Srbije koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

Postupak za utvrđivanje savjetodavnog mišljenja pred Međunarodnim sudom pravde pokrenut je na osnovu odluke koju je većinom glasova Generalna skupština UN-a usvojila 8. oktobra 2008. godine na zahtjev Srbije.

Proglašenje nezavisnost Kosova do sada su podržale 62 zemlje, od 192 države koje su članice UN-a.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je Međunarodnom sudu pravde dostavio dosje sa svim dokumentima koji mogu da doprinesu boljem razumjevanju ovog pitanja.

U formulisanju savjetodavnog mišljenja učestvuje svih 15 sudija Međunarodnog suda pravde s različitim pravnim sistemima i tradicijom koji odluku donose većinom od osam glasova, a treba je očekivati polovinom iduće godine.
XS
SM
MD
LG