Dostupni linkovi

Kosor: ustavne promjene što prije


Jadranka Kosor
Jadranka Kosor
Predsjednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je u nedjelju kako nema vremena za čekanje oko ustavnih promjena i da taj posao treba obaviti do kraja ove godine te najavila da je sutra na sastanak pozvala čelnike oporbenih stranaka i od njih očekuje konstruktivni dijalog i suradnju.

Premijerku Kosor novinari su u nedjelju, u Domu hrvatske vojske gdje se pridružila susretu najtežih invalida Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, pitali što kaže na to što se oporba ne slaže s nekim dijelovima ustavnih promjena, te kako komentira oporbeni prijedlog da bi u Ustav RH trebalo unijeti i Rome, kao i da se u promjene Ustava RH ide na proljeće.

"To predlaže gospodin Milanović, pa stalno bi nešto odgađali, nemamo mi vremena za čekanje", odgovorila je Kosor te istaknula kako je njezina poruka da "treba raditi i učiniti ono što se mora".

"Kao što znate mi smo sada na početku kraja pregovora za ulazak Hrvatske u Europsku uniju i jedan od poslova koje moramo obaviti su promjene Ustava. To je naravno i jasna poruka i Europskoj komisiji vezano za završetak pregovora. Prema tome taj posao treba obaviti do kraja godine", naglasila je premijerka.

Osvrčući se na najavljene ustavne promjene premijerka je podsjetila kako je sutra na sastanak pozvala čelnike oporbenih stranaka, rekavši da od njih očekuje konstruktivni dijalog, suradnju.

"Dakle, ja sam kao predsjednica Vlade RH, i Vlada u cjelini je otvorena za sve prijedloge. Predlažem ne kukati, nego konstruktivno predlagati i idemo stvari riješavati. Ništa nije konačno riješeno - ovo je prijedlog Vlade - o tome ćemo razgovarati, i dakako razgovarati tamo gdje je mjesto o ustavnim promjenama u konačnici, a to je Hrvatski sabor", istaknula je premijerka Kosor.

Na tvrdnju novinara da nam Europa prigovara da će kazniti pojedine države ove regije zbog toga što nisu usuglasile zakone o izručenju, Kosor je odgovorila kako je to jedan od razloga zašto idemo u ustavne promjene. "A kao što vidite oporba predlaže da to odgađamo", dodala je.

"Dakle, jedan od razloga zbog kojih mijenjamo Ustav RH je i uhidbeni nalog. Prema tome, to je dio toga paketa. Hoćemo li u to unijeti još nešto, kao što znate referendum, potpunu neovisnost Hrvatske narodne banke (HNB), Državne revizije - mislim da oporba nema ništa protiv toga da idemo u potpunu, apsolutnu neovisnost tih institucija. Prema tome, nije vrijeme za kukanje nego je vrijeme za rad, za obaviti posao", izjavila je premijerka Kosor.
XS
SM
MD
LG