Dostupni linkovi

Carina, sudstvo i zdravstvo - šampioni nepovjerenja


Prema mišljenju građana najmanje korumpirani su vojska i kultura
Prema mišljenju građana najmanje korumpirani su vojska i kultura
Podgorički Centar za monitoring – CEMI, prezentovao je istraživanje koje je iznova potvrdilo da je korupcija jedan od najvažnijih problema Crne Gore.
O tome svjedoči činjenica da je tri puta više onih koji smatraju da je korupcija u Crnoj Gori široko rasprostranjena, od onih koji misle drugačije.

Rezultat istraživanja podgoričkog Centra za monitoring pokazuje da građani Crne Gore pridaju veću važnost problemu korupcije nego što je to slučaj u regionu, a karekteristično je i to što pravilno shvataju sam pojam korupcije koji se, kako kažu u CEMI-ju, u susjednim državama obično shvata samo kao davanje i primanje mita. Prije korupcije, kao najveći problem, građani Crne Gore vide nizak životni standard, a iza nje su nezaposlenost, ekonomska kriza i kriminal.

"Građani se slažu da je korupcija veoma raširena pojava u Crnoj Gori", rekao je tokom današnje prezentacije koordinator istraživanja Zoran Stoiljković, koji je ovu tvrdnju potkrijepio podatkom da 60odsto građana smatra da je korupcija široko rasprostranjena, a da samo 16 posto misli da nije:

"Vi sada ovdje imate set brojnih razloga. Ako bi to pokušali da pojednostavite, ili saberete, imate u suštini četiri grupe razloga. Jedan je u vezi onoga što se može čuti u tranzicionim društvima, a to je da je siromaštvo društva jedan od osnovnih temelja rasprostranjenosti korupcije. Sljedeća grupa razloga je vezana za moralnu krizu, za ovo što građani kažu - nemoral i nepoštenje, i tome se može dodati onaj modalitet, da su ljudi skloni kvarenju i korupciji, da je problem sama ljudska priroda. Treća grupa razloga koji se vide u nekoliko modaliteta, a koja je vrlo prisutna, jesu oni modaliteti koji idu od bezakonja i odsustva pravne države, do nešto blažeg stava u kome se kaže da se radi o lošem zakonodavstvu", navodi Stoiljković.

LISTA NAJKORUMIRANIJIH

Rezultati CEMI-jevog istraživanja govore da je u Crnoj Gori institucija od najvećeg povjerenja Srpska pravoslavna crkva sa 52 posto glasova, za njom slijede Predsjednik države i obrazovni sistem sa 49, premijer sa 45 posto, pa Vlada, vojska i predsjednik parlamenta.

"Ono što je tipično za Crnu Goru, jeste da postoji taj većinski politički konsenzus koalicije koja je na vlasti, i u Crnoj Gori su povjerenje u političke institucije veće nego u zemljama u okruženju. Recimo, u Srbiji političke institucije nigdje nemaju veće povjerenje od nepovjerenja. U najboljem slučaju, to je usaglašeno. Ovdje vidite da Predsjednik Crne Gore, predsjednik Vlade i Vlada Crne Gorej uz vojsku i obrazovni sistemj imaju u velikoj mjeri značajno veće povjerenje od nepovjerenja", objašnjava Stojiljković:

Ispitanici kojih je bilo 1090 iz cijele Crne Gore su formirali i listu najkorumpiranijih sektora:

"To su šampioni nepovjerenja: carina, sudstvo, zdravstvo, Poreska uprava, partije, privatni biznis, lokalna samouprava, Uprava za nekretnine, Vlada Crne Gore i Skupština Crne Gore. Dolazi sada jedan broj institucija u kojima se isto vjeruje i ne vjeruje, da je raširena korupcija: fakulteti, službe. Meni je jako interesantno da sport nema sumnje na korupciju, pa ni u medijima, osnovne i srednje škole... i najmanje korumpirane institucije su vojska i kultura."

Na pitanje - koji su državni službenici najviše izloženi koruptivnim radnjama, građani Crne Gore su, kao i pri ranijim istraživanjima, odgovorili da su zdravstveni radnici, carinici i policajci u vrhu.

Koordinator CEMI-jevog istraživanja Zoran Stoiljković:

"Po mišljenju građana Crne Gore, najkorumpiraniji su na ovom relevantnom uzorku: ljekari, upravnici bolnica, carinici, policajci, pojedini ministri i njihovi zamjenici, direktori socijalnih fondova (što je vrlo neobično), gradonačelnici i njihovi zamjenici... do poslanika".
XS
SM
MD
LG