Dostupni linkovi

Obama pozvao na kompromis oko klimatskih promjena


Predsjednik Barack Obama nestrpljivo je pozvao svjetske čelnike da donesu makar nesavršen, ali zato kompromisan sporazum u borbi protiv klimatskih promjena, ali nije ponudio veću američku novčanu pomoć ili veće smanjenje štetnih plinova na samitu u Kopenhagena.

Danas je završni dan konferencije UN-a o klimatskim promjenama u Kopenhagenu, koju su obilježili česti prekidi zasjedanja radi paralelnih konsultacija i napetost između predstavnika država, što je onemogućavalo rad oko usaglašavanja završnog dokumenta.

"Sjedinjene Države odlučno su ponudile smanjiti količine stakleničkih plinova što ih ispuštaju u atmosferu, te novčanu pomoć u tom poslu siromašnijim zemljama," rekao je Obama obraćajući se sudionicima.

Obama je indiirektno rekao da neke zemlje očekuju od SAD-a i više od toga te je poručio da je i nesavršen sporazum bolji nego zastoj, prenosi američka agencija AP.

"Nijedna zemlja neće dobiti sve što želi," rekao je Obama u vrlo iščekivanom govoru izaslanicima skupa iz 193 zemlje.

"Ali, mi to možemo učiniti i svi ovdje prisutni sudjelovat će u povijesnoj pustolovini kako bismo osigurali bolji život našoj djeci i unucima, citira Obamine riječi agencija AFP.

Dvesedmična konferencija, najveća i najznačajnija do sada, organizovana je u nadi da će biti postignut sporazum o smanjenju emisije štetnih plinova i o osiguranju fondova za finansiranje tih mjera u siromašnim zemljama.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon upozorio je u četvrtak naveče da "nema više vremena za gubljenje":

"Ovdje je okupljeno 130 svjetskih lidera. Ako oni ne mogu da postignu sporazum, ko može? Preostaje nam još 24 sata da se nešto uradi“, rekao je generalni serketar.

LOŠ SPORAZUM GORI NEGO NEUSPJEH

Uoči zatvaranja konferencije, znaci straha u neuspjeh pregovora pojačani su, dok Washington ubjeđuje da više voli i negativan ishod nego loš sporazum.

Stav američkog predsjednika je da bi zaključivanje lošeg sporazuma na konferenciji o klimatskim promjenama bilo gore nego da ona bude završena "praznih ruku", izjavio je u četvrtak portparol Bijele kuće Robert Gibs.

Protesti u Kopenhagenu
Za predsjednika Baraka Obamu, "vratiti se sa jednim praznim sporazumom bilo bi gore nego vratiti se praznih ruku", rekao je Gibs novinarima.

Danska, domaćin konferencije, pozvala je u četvrtak učesnike da ulože velike napore kako bi se postigao dogovor.

Sjedinjene Države, iza Kine drugi svjetski onečišćivač po količini emisija stakleničkih plinova, najavile su da su spremne dati svoj prilog u fondaciju od 100 milijardi dolara iz koje bi se do 2020. pomagale zemlje u razvoju, objavila je američki državni sekretar Hillary Clinton.

Njemački kancelar Angela Merkel poručila je učesnicima: "Na nama je zajednička odgovornost" i pozvala sve nacije da budu konstruktivne kako bi se postigao sporazum“.

I francuski predsjednik Nicolas Sarkozy upozorio da skup o klimi "srlja u katastrofu" i pozvao učesnike da ne drže govore, već da počnu donositi odluke.

EU je prvi velik ekonomski blok koji je objavio obavezujuće kvote rezanja emisija stakleničkih plinova.

AKTIVISTI GREENPEACEA UŠLI U KRALJEVSKI DVORAC

Konferenciju su obilježili veliki protesti u Kopenhagenu, ali i drugim svjetskim gradovima, kojim se vršio pritisak na učesnike Konferencije da postignu dogovor.

Organizacija Grinpis (Greenpeace) saopštila je da su dvoje njihovih aktivista sinoć uspjeli da udju u kraljevski dvorac Kristijansborg, gdje je danska kraljica priredila gala večeru za šefove država i vlada, učesnike samita.

Grinpis navodi da su aktivisti pred brojne svjetske lidere došli sa jasnom porukom - "Političari pričaju. Lideri rade", što je pisalo na transparentima koje su razapeli pred brojnim novinarima u dvorcu.

"Dok svjetski lideri troše vrijeme na kraljevske zabave, budućnost miliona ljudi i svih životinjskih vrsta na svijetu, visi o tankom koncu", upozorava, izmedju ostalog, Grinpis.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG