Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Usaglašavanje sporazuma pre samita o klimi


U Barseloni danas počinje petodnevna konferencija na kojoj će predstavnici više od 180 zemalja nastaviti usaglašavanje radne verzije sporazuma koji treba da zameni Protokol iz Kjota na samitu UN o klimi u Kopenhagenu u decembru, gde će se raspravljati o dokumentu na 180 strana.

Trideset strana ovog dokumenta posvećeno načinu na koji će se siromašnim zemljama finansijski pomoći da se izbore s klimatskim promenama.

Još uvek postoje nesuglasice između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju oko toga koliko razvijeni treba da smanje emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, a koliko zemlje u razvoju treba da smanje svoje projektovane stope emisije ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova.

Borci za zaštitu životne sredine izrazili su zabrinutost da bi rastući pesimizam mogao da doprinese neuspehu samita u Kopenhagenu koji će se održati od 7. do 18. decembra.

Protokol iz Kjota, usvojen 1997. godine, predviđao je da 37 zemalja do 2012. smanji emisiju štetnih gasova za pet odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine, ali se ne odnosi na zemlje u razvoju. Sjedinjene Američke Države su odbacile taj dokument kao nepravedan i štetan za njegovu privredu.
XS
SM
MD
LG