Dostupni linkovi

Završni dokument samita u Kopahnagenu "primljen k znanju"


Fotomontaža Grinpisa
Fotomontaža Grinpisa
Učesnici konferencije UN o klimatskim promenama u Kopenhagenu nisu usvojili završni dokument, već su ga samo " primili k znanju".

Završni dokument je juče usaglasilo 27 zemalja, medju kojima su i SAD, Kina, Indija, Brazil Južnoafrička republika i vodeće zemlje EU, a ostale zemlje učesnice Samita su se jutros složile da u narednom periodu dostave obaveštenje o tome da li su se priključile Deklaraciji.

Predlog završnog dokumenta Samita nije usvojen pošto su pojedine zemlje u razvoju, predvodjene Grupom 77, odbile da glasaju za njega, nezadovoljne kako sadržinom dokumenta tako i načinom na koji je usaglašen.

Danska državna televizija DR prenela je da su pojedine zemlje u razvoju povukle svoju saglasnost na dokument pod nazivom "Copenhagen outcome", jer je pravno neobavezujući, ne sadrži konkretizovane cifre vezane za obaveze zemalja za smanjenje emisije štetnih gasova, niti cilj da se emisija ugljen-dioksida smanji za 50 odsto do 2050 godine.

Dokument predvidja da tokom januara 2010. godine zemlje same odrede i saopšte svoje nacionalne ciljeve vezane za smanjenje emisije štetnih gasova, kao i da se za šest meseci održi novi sastanak o klimi, čiji bi domaćin bila Nemačka.

Najveći kritičari dokumenta su Bolivija,Venecuela i Sudan koji smatraju da je dokument neprihvatljiv i neobavezujući.

Sinoć je i predsednik SAD Barak Obama postigao klimatski sporazum sa liderima Indije, Južnoafričke Republike i Kine, što predstavlja "istorijski korak napred" u borbi protiv globalnog zagrevanja, ocenio je neimenovani američki zvaničnik.

Predsednik SAD Barak Obama postigao je u Kopenhagenu sporazum o borbi protiv globalnog zagrevanja sa liderima Indije, Južnoafričke Republike i Kine.

Nijedna zemlja nije u potpunosti zadovoljna svim elementima sporazuma, ali je ovo značajan i istorijski korak unapred i osnov za budući progres", rekao je neimenovani američki zvaničnik i dodao da postignuti sporazum nije "dovoljan da se otkloni pretnja klimatskih promena, ali da je to važan prvi korak".
XS
SM
MD
LG