Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Komšić: Butmirski proces je mrtav


Vojna baza u Butmiru, gdje su se održavali pregovori, Fotografije: Midhat Poturović
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je gostujući u programu Federalne televizije rekao da smatra da je butmirski proces, koji je, kako je rekao, bio avantura ministra inostranih poslova Švedske Karla Bilta, potpuno mrtav.

"Butmirski proces je od početka vrlo traljavo spremljen. I sve je ukazivalo da je to veoma loše spremljeno i da se vodilo na nekim srednjim nivoima američke administracije",
rekao je Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je izjavio da je njegova procjena da su butmirski proces i aplikacija za pristupanje Akcijskom planu za članstvo u NATO (MAP) tijesno vezani i da nije novost sve što se dešavalo na ministarskom sastanku NATO.

Na ovom sastanku je BiH upućena poruka da će pristupiti MAP-u kada postigne neophodan napredak u sprovođenju reformi.

Željko Komšić: Butmirski proces je od početka vrlo traljavo spremljen. Foto: Midhat Poturović
Komšić je rekao da BiH sa ovakvim ustavnim uređenjem i procesom donošenja i provođenja odluka ne može biti članica NATO, ali da se to nije spominjalo kada je riječ o MAP-u, koji zapravo kandidatski status za NATO.

"Sve što se pominjalo za našu aplikaciju za MAP bilo je da smo mi uradili dobar dio posla i trebalo je riješiti još pitanje vojne imovine, pokretne i nepokretne, ali to je bilo pred rješavanjem, vrlo blizu kompromisa i mogli smo to završiti",
kazao je on za Federalnu televiziju.

Komšić smatra da BiH nije u opasnosti, ali da su izbori njen spas, a takođe je i mišljenja da u svijetu postoje planovi urušavanja BiH i da ima političara evropskih zemalja kojima ne odgovoraju pojedini narodi u BiH, koje ne vole i u njima vide prijetnju za Evropu.

"Ima ljudi kojima ne odgovoraju pojedini narodi u BiH, koje ne vole, u njima vide prijetnju za Evropu. Ima takvih političara evropskih zemalja, a to na primjer pokazuje referendum (o zabrani gradnje minareta) u Švajcarskoj koji je na žalost slika takvih ljudi",
rekao je Komšić.

Zamjenik američkog državnog sekretara u BiH Džejms Stajnberg ponudio je prošle sedmice liderima sedam stranaka u BiH modifikovan prijedlog ustavnih promena.

Bh. lideri treba da se izjasne da li je modifikovani prijedlog ustavnih reformi za njih prihvatljiv ili u njemu treba nešto mijenjati, a do kraja mjeseca trebalo bi da bude poznata "konačna ocjena butmirskog procesa".

Konačnu ocjenu daće zamjenik američkog državnog sekretara i šef švedske diplomatije Karl Bilt.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG