Dostupni linkovi

„Kokoška“ nastavlja pobjednički put po svjetskim festivalima


Scena iz filma

„Kokoška“, kratkometražni igrani film s tematikom iz opkoljenog Sarajeva 1993. godine nastavio je svoj pobjedničku put po svjetskim festivalima. Ova njemačko-hrvatska koprodukcija redateljice bosanskih korijena Une Gunjak osvojila je veliku nagradu žirija za najbolji kratkometražni film na 41. međunarodnom filmskom festivalu u Seattleu, održanomod 14. svibnja do 7. lipnja. Ovaj festival spada među deset najcjenjenijih sjevernoameričkih filmskih festivala na kojem se godišnje prikaže preko 300 naslova.

Žiri je film Une Gunjak ocijenio kao "stručno režiranu priču koja istražuje život i smrt kroz oči djevojčice. U filmu punom autentičnih uloga, izvrsna je Iman Alibalić kao šestogodišnja protagonistica koja od oca za rođendan prima živu kokoš i uskoro shvaća da je namijenjena za večeru. Ovo je emotivni film kvalitetne produkcije koji razvojem priče naglašava realnost života u ratnoj zoni".

Una Gunjak i Iman Alibalić sa nagradom Srce Sarajeva za najbolji kratki film na SFF 2014.
Una Gunjak i Iman Alibalić sa nagradom Srce Sarajeva za najbolji kratki film na SFF 2014.

Kokoška“ je do sada nagrađena na preko 20 svjetskih festivala na kojima je prikazana, a ovjenčana je i Europskom filmskom nagradom za najbolji kratkometražni film, takozvanim „europskim Oscarom“.

Radnja se odvija 1993. u opkoljenom Sarajevu, ali je film u potpunosti snimljen u Zagrebu, u hrvatskoj organizaciji. Režiju i scenarij filma potpisuje Una Gunjak, direktor fotografije je Matthias Pilz, montažerka je Anja Siemens, a skladatelj je Bernd Schurer. Producentica je Jelena Goldbach iz njemačke producentske kuće Zak Film Productions, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus filma. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i grada Zagreba.

„'Kokoška' je naš omiljeni kratki film koji je nastao u njemačko-hrvatskoj koprodukciji sa bosanskom pričom. Snimljen je u Novom Zagrebu sa hrvatskom ekipom i sa hrvatskom kokoškom,koja je jedno od glavnih lica uz tu krasnu obitelj koja nastupa u tom filmu“, kaže za RSE ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

On je dodao da film sadrži ibritanskog znanja i energije, jer rediteljica Una Gunjak sada živi u Engleskoj i – po njegovoj ocjeni – 'Kokoška' je lijep primjer kako jedna lokalna tema nastaje kroz neku europsku energiju i sinergiju.

„Dakako, jako nam je drago što se film vraća i iz Seattlea sa Grad Prixom. To je velik uspjeh hrvatskog filma, ali mislim da uspjeh 'Kokoške' dosta znači i za Bosnu i Hercegovinu, kojoj Una Gunjak daje nadu za podmlađivanje te starije i srednje generacije vrlo nagrađivanih bh filmskih redatelja. Ona je znak da i mladi dolaze u taj prostor“, zaključuje Hribar.

XS
SM
MD
LG