Dostupni linkovi

Ko su rekorderi među poreskim dužnicima


Ilustracija
Centralna banka je objavila novi spisak skoro tri hiljade preduzeća kojima su zbog dugova blokirani računi. Iako su na ovu novu praksu reakcije bile pozitivne, čini se da bi sada trebalo otići i stepenicu više.

Pojedinačno, u Crnoj Gori je i dalje najzaduženije preduzeće Zavala Invest koje duguje 33 miliona eura, ali apsolutni šampion nelikvidnih je grupa firmi iz sistema Vektra Dragana Brkovića koje su akumulirale dug od 34 miliona eura.

Centralna banka Crne Gore ima obavezu da svakog prvog radnog dana u mjesecu objavljuje imena preduzeća ili preduzetnika čiji su računi blokirani duže od 30 dana i čiji iznos blokade prelazi deset hiljada eura.

Na novom, drugom po redu, spisku preduzeća sa blokiranim računima nema značajnijih promjena, osim u iznosu duga i broju dana u blokadi.

Tako je dug preduzeća Zavale i Vektre Montenegro blago povećan. Prvo je u blokadi godinu i četiri mjeseca, a drugo, skoro tri godine.

Kompanija Slobssarcok koje je u blokadi oko dvije godine, treći je najveći dužnik sa dugom od skoro osam miliona eura, dok je opština Budva, čiji je račun blokiran skoro dvije i po godine, četvrta sa nešto manje od sedam miliona eura duga.
Centralna banka Crne Gore, foto: Savo Prelević
Centralna banka Crne Gore, foto: Savo Prelević

Iako je javnost pozitivno reagovala na uvođenje ove nove prakse, za građane bilo mnogo značajnije da se zna ko su najveći poreski dužnici.

Generalni sekretar novoosnovane Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić smatra da nije logično da se objavljuju spiskovi rekordera u međukompanijskim dugovanjima, a da se ne zna ko su najveći dužnici prema državi.

"Mislim da svakako to ne može da bude u redu i to je nešto što bi zakonskom regulativom trebalo mijenjati i skinuti veo poreske tajne sa tih informacija. Na koncu, to je nešto što se već i radi. Imamo slučajeve u regionu, to već rade u Srbiji, Hrvatska je uvela prije par dana uvela tu praksu. Tu postoji jedno ograničenje o kojem treba razmisliti, a to je da li je objava podataka za fizička lica u suprotnosti za Zakonom o zaštiti ličnih podataka? Što se tiče pravnih lica tu nemam dilemu da te spiskove treba objaviti što hitnije. To je dobra ideja da uvedemo više transparentnosti i odgovornosti u radu i da naravno pojačamo nivo discipline svih učesnika", navodi Bojanić.

Enigma

S obzirom da su na spisku blokiranih među skoro 2.300 firmi i preduzeća Dragana Brkovića koji se smatra jednim od najbogatijih ljudi u Crnoj Gori, a koji, po mnogima, poslovni uzlet duguje prijateljstvu sa liderom vladajuće DPS Milom Đukanovićem, ali i kompanije Vladana Vujovića, još jednog od biznismena bliskih šefu DPS-a Milu Djukanoviću, odnosno, njegovoj porodici, javnost bi mogla osnovano da sumnja da vlast izbjegava da objavi ovakav spisak, baš zato što bi se tu našlo mnoštvo privilegovanih pojedinaca kojima se neizmirivanje poreza svjesno toleriše.
Dragan Brković
Dragan Brković

Za to doduše ne postoji zakonski osnov, ali on nije postojao ni za spiskove nelikvidnih pa se on naknadno stvorio. Moralni osnov se već nalazi u nedostatku odgovora na pitanje - zašto omogućiti diskreciju onima koji pribavljaju veliku finansijsku korist neplaćanjem poreza i koji zbog toga zaslužuju javnu osudu.

"Potpuno je prirodno da ako se objavljuju spiskovi međukompanijskih dugova da se objavljuju i neizvršene obaveze prema državi, tim prije što neplaćanje poreza povlači i krivičnu odgovornost, a pritom direktno zadire u interes javnosti, jer se od tih sredstava finansira budžet", kaže poslanik opozicionog Pokreta za promjene, Zarija Pejović i dodaje:

"Da li se ovdje radi o nekim političkim rezonima? Da li se ovdje oprašta nekome porez? Da li se dozvoljava da neko ne plati porez iz političkih razloga, da bi podržao vladajuću partiju u kampanji? Da li se prosto radi o padu kapaciteta institucija? Interesantno je da mi svjedočimo da naše institucije umjesto da jačaju kako se približavamo članstvu u EU, one su sve slabije i slabije, počev od MUP-a, Centralne banke pa eto sada i Uprave prihoda. Moram reći da mi je enigma zašto Uprava prihoda smanjuje fiskalnu disciplinu. Smatram da bi objavljivanje ovih dugova prema državi povećalo stepen fiskalne discipline, jer javnost jako interesuje ko su ti koji ne plaćaju porez".
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG