Dostupni linkovi

Ko je odgovoran za povlašćene letove crnogorskih političara?


Nakon medijske prašine podignute zbog aviona crnogorskog nacionalnog avio prevoznika, koji je na finalnu utakmicu svjetskog prvenstva u vaterpolu Crna Gora - Madjarska besplatno u Barselonu prevezao skoro stotinu državnih i partijskih funkcionera vladajuće koalicije, umjesto rasvjetljavanja slučaja, domaća javnost je dobila tvrdnju Montenegro Airlinesa da je let bio ekonomski opravdan.

Iz NVO sektora i opozicije, medjutim, poručuju da javnost nema razloga da se rukovodstvu Montenegro Airlinesa vjeruje na riječ, odnosno, da se mora utvrditi konkretna odgovornost.

Umjesto da unese više svjetlosti u slučaj aviona koji je na utakmicu crnogorske vaterpolo reprezentacije za titulu svjetskog prvaka prevezao skoro stotinu funkcionera vladajućih: Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, Montenegro Airlines je saopštenjem samo izazvao dodatne negativne reakcije.

Umjesto da javnosti predoči podatke, brojeve, kriterijume za odabir putnika i svu relevantnu argumentaciju, crnogorski nacionalni avio prevoznik je samo prosuo tvrdnju da let smatra ekonomski opravdanim. Blamaži dodatno doprinosi i najava rukovodstva kompanije da će biti pokrenuta istraga o načinu na koji je spisak putnika dospio u javnost.

U medjuvremenu se oglasio i član upravnog odbora Montenegro Airlinesa, Tufik Bojadžić koji je bio jedan od putnika za Barselonu, a koji je Dnevnim novinama rekao da je sporni čarter let za 86 putnika, navodno, platio sponzor, odnosno odredjena firma čije ime nije naveo.

U opoziciji i nevladinom sektoru negoduju zbog takvog odnosa prema javnosti, ali funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije, Obrad Gojković kaže da nije iznenadjen.

“Ovo je nastavak jednog bahatog ponašanja i nije to samo na državnom nivou jer imate toga i u lokalnim sredinama gdje funkcioneri vladajućeg režima koriste takve beneficije. Interesatno je da i dalje i pored ovih silnih ekonomskih problema u kojima se država nalazi i u kojima se između ostalih nalazi i Montenegroerlajns kao javno preduzeće, oni i dalje arče državna sredstva i to nije prvi put. To su oni radili i na izborima, to rade vrlo često i lokalni funkcioneri samo što javnost malo toga dozna i što je najgore kada javnost traži istinu o tome oni jednostavno prelaze preko toga i država i jeste zato u ovakvom stanju u kakvom je danas.”

Ekonomska (ne)isplativost

Nekoliko desetina funkcionera vladajuće koalicije i njihovih srodnika, putovalo je na finale svjetskog prvenstva u vaterpolu koje se u subotu održavalo u Barseloni. Posebnu dimenziju slučaju daje podatak da je uprava Montenegro airlinesa avion ka Španiji poslala na osnovu sopstvene odluke da preveze članove vaterpolo reprezentacije. Medjutim, dok su igrači i stručni štab na takmičenje otišli i sa njega se vratili redovnom linijom sasvim druge kompanije, avionom Montenegro airlinesa su, o državnom trošku, na meč Crna Gora - Madjarska, prema pisanju domaće štampe, odletjeli: ministri: Branimir Gvozdenović i Branislav Mićunović, poslanik DPS-a Zoran Jelić sa sinom, supruga ministra saobraćaja Ivana Brajovića, bivši ministar ekonomije Darko Uskoković, član Borda direktora Montenegro airlinesa, Tufik Bojadžić, direktor Fonda za zdravstvo Kenan Hrapović sa dva člana porodice, kćerka direktora Aerodroma Crne Gore Miodraga Djuričkovića, generalni direktor direktorata za medjunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ivan Ivanišević sa suprugom.

Predstavnik Gradjanske alijanse, Edin Koljenović koji se u ovoj NVO bavi upravo zloupotrebom javnih resursa kaže da je odnos crnogorskih javnih funkcionera prema javnoj svojini na veoma niskom nivou i naglašava da se slučaj ne smije završiti na medijskom tretmanu, već da je neophodno utvrditi sve činjenice i eventualnu konkretnu odgovornost.

“Što se tiče javnih funkcionera koji su bili u avionu, prosto je koncept odgovornosti opšte kada je u pitanju upotreba javnih resursa u Crnoj Gori i odgovornosti prema tim javnim resursima na veoma niskom nivou i to se pokazalo i ovoga puta. Prosto, javni funkcioneri nemaju svijest da je nešto državno i na koji način se moraju ophoditi prema tome. Rekao bih da vlada u ovom slučaju zaista ima elemenata da ispita rad nove uprave gdje sve ukazuje na to da se u vremenu kada treba štedjeti novac itekako to ne radi.”

RSE: Kako je moguće očekivati od vlade da preispita ovakvo ponašanje rukovodstva Montenegroerlajnsa kada su na tom besplatnom letu bili predstavnici te vlade?

Koljenović: Definitivno se mora identifikovati onaj ko je odgovoran i ko mora dati odgovore. Vi prosto morate napraviti dovoljno snažan pritisak i ako to niej lako , iako se to u prošlosti izbjegavalo da se daju informacije sada treba napraviti pritisak da se dobiju informacije.

RSE. U reakciji Montenegro erlajnsa je bila tvrdnja da je taj let bio ekonomski opravdan i ako ta tvrdnja nije bila potkrijepljena nikakvim podacima, brojkama, nikakvom argumentacijom.

Koljenović: Mora se objasniti i građanima apsolutno staviti do zanja zbog čega je on postojao. Ukoliko nije bilo zloupotrebe resursa, ukoliko je on ekonomski bio opravdan i ukoliko je Montenegro erlajns imao ekonomsku korist od tog leta onda to treba detaljno obrazložiti građanima.

Obrad Gojković iz SNP pojašnjava: “Tu se nastupa sa pozicija vlasti i u smislu – ja imam mandat i ne može mi niko ništa, a pritom oni nemaju ni osjećaj odgovornosti zbog situacije u kojoj se država nalazi.“
XS
SM
MD
LG