Dostupni linkovi

Klinton: SAD će omogućiti inspekcije svojih nuklearnih postrojenja


Hillar Klinton na konferenciji za novinare u Moskvi, 13. oktobar 2009.
Hillar Klinton na konferenciji za novinare u Moskvi, 13. oktobar 2009.
Sjedinjene Američke Države spremne su da omoguće Rusiji inspekciju svojih nuklearnih postrojenja, izjavila je u sredu američka državna sekreterka Hilari Klinton.

"U skladu s dogovorom sa SAD-om, Rusiji će biti dopuštena inspekcija američkih nuklearnih postrojenja," rekla je Klinton za radio Eho tokom boravka u Moskvi.

SAD se nada da će zauzvrat Amerikancima biti dopušten pristup ruskim postrojenjima.

Dogovor je deo novog sporazuma o strateškom smanjenju naoružanja o kojem su ranije razgovarali predstavnici dve zemalja. Novi dogovor bi trebalo da zameni Sporazum o strateškom smanjenju oružja START koji su dve velesile potpisale 1991., a ističe 5. decembra, u nastojanju da se smanji količina oružja nagomilana tokom razdoblja Hladnog rata.

U razgovoru za radio Eho Moskve Klinton je izjavila da će SAD će pomoći gruzijskim odbrambenim snagama, ali nemaju nameru da u toj bivšoj sovjetskoj republici rasporede antiraketni štit.

"Mi ćemo pomoći gruzijskom narodu da bi mogao da se brani", rekla je Klintonova, tokom drugog dana posete Rusiji.

Ona je rekla da, s druge strane, ne vidi razlog raspoređivanja antiraketnog štita na gruzijskoj teritoriji.

"Znam da to zabrinjava Rusiju i želeli bismo da otklonimo tu zabrinutost", dodala je američka zvaničnica.

Da podsetimo, Sjedinjene Američke Države su pre par sedmica odlustale od plana za izgradnju antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj Republici, kako je prvobitno bilo planirano, a američki zvaničnici su tvrdili da takav ograničeni sistem, s radarima u Češkoj Republici i 10 raketnih presretača u Poljskoj nije nikakva pretnja ruskim interkontinetalnim projektilima.

Takav potez se pojedini posmatrali i kao deo nastojanja Obame da resetuje odnose sa Rusijom, koja je žestoko reagovala na najavu Bušove administracije da gradi kontroverzni štit. Nedavno se pominjala i mogućnost da umesto u Poljskoj i Češkoj, američki antiraketni štiti bude razmešten u Turskoj, Balkanu ili Izraelu.
XS
SM
MD
LG