Dostupni linkovi

Stotine poginulih u zemljotresu u Kini




Ljudmila Cvetković

Broj poginulih u zemljotresu koji je danas pogodio severozapadni deo Kine popeo se na 400 ljudi, dok je više od 10.000 povređeno, javila je kineska državna televizija.

Televizijski snimci pokazuju veliki broj srušenih kuća, a lokalni zvaničnici javljaju da je dostavljanje pomoći otežano zbog puteva blokiranih odronima zemlje i poremećenih telekomunikacija.

Epicentar je bio u oblasti Jušu, na jugu provincije Činghaj koja je uglavnom naseljena stočarima i zemljoradnicima.

Službe za spasavanje uklanjaju šut od srušenih zgrada pošto nema odgovarajućih mašina, a biće teško i da se dopreme jer je većina puteva koja vodi do obližnjeg aerodroma oštećena.

“Sa sobom nosimo spasilačku opremu, svetlo i komunikacionu opremu”, rekao je kineskoj televiziji Li Jun, direktor spasilačkog tima.

Zemljotres je bio jačine 6,9 stepeni, prema američkom Geofizičkom institutu. Kineski stručnjaci, međutim, procenjuju da je jačina bila 7,1 stepeni. Tri sata posle prvog udara američki institut je registrovao šest naknadnih potresa minimalne jačine oko pet stepeni, što je doprinelo širenju panike i nesigurnosti.

"Očekujemo jake naknadne potrese u narednih nekoliko dana. Zemljotres se dogodio u visinskom području gde je prosečna nadmorska visina 4.000 metara, pa je vazduh razređen. Prema našim informacijama, aerodromi i putevi su oštećeni što otežava akciju spasavanja”, rekao je Liu Jie, iz kineskog seizmeološkog centra.
XS
SM
MD
LG