Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina odbacila kritike SAD o njenoj vojsci


Peking
Kina je odbacila optužbe SAD da razvoj i modernizacija njene vojske predstavljaju pretnju, navodeći danas da su ti komentari bez uporišta i neodgovorni.

Početkom ove nedelje, direktor američke nacionalne obaveštajne službe, Denis Bler objavio je Nacionalnu obaveštajnu strategiju za 2009. godinu, u kojoj su SAD izrazile pojačanu zabrinutost zbog "agresivnog kineskog zanimanja za prirodne izvore" širom sveta i modernizacije njene vojske.

Portparol kineskog ministarstva nacionalne odbrane, Hu Čangming rekao je da "SAD treba da poštuju kinesku nacionalnu odbrambenu politiku i preduzmu korake u pravcu korekcije tih pogrešnih izjava", prenela je kineska državna agencija Sinhua.

Kina planira da 1. oktobra održi veliku vojnu paradu, kojom će biti obeležena 60. godišnjica osnivanja narodne republike.

Kineska vojska broji 2,3 miliona ljudi, a takodje, Kina poslednjih godina sve više novca ulaže u njenu modernizaciju, tako da je ove godine ta cifra dostigla 71 milijardu dolara, mada analitičari veruju da je stvarna brojka mnogo veća.

Kina je više puta ponovila da njeno pojačano ulaganje u modernizaciju sopstvene vojske ne predstavlja pretnju ostalim zemljama.
XS
SM
MD
LG