Dostupni linkovi

Kina i Rusija: Potpisana prva serija sporazuma od 3,5 milijarde USD


Ruske i kineske zastave u Pekingu, tokom posjete ruskog premijera Vladimira Putina
Kina i Rusija potpisale su jutros na ekonomskom forumu u Pekingu, prvu seriju sporazuma u ukupnoj vrijednosti od 3,5 milijardi dolara, izjavio je zamjenik ruskog premijera Aleksandar Žukov.

"U prvoj seriji potpisano je oko 40 sporazuma, od kojih jedan od 500 miliona dolara između `Vnešekonobanke` i kineske `Eksport-import banke`, a drugi sličnog iznosa između ruske `VTB banke` i kineske banke", dodao je Žukov.

Žukov nije iznio detalje ovih sporazuma.

"Ovo je možda prvi put da su trgovinski sporazumi ovakvog značaja zaključeni u ovom obimu između kineskih i ruskih kompanija", zaključio je Žukov.

Agencija "Dau Džons njuzvajer", objavila je da je Kineska razvojna banka prihvatila danas da odobri kredit od 500 miliona dolara ruskoj banci.

Druga serija sporazuma biće potpisana tokom dana za vrijeme sastanka premijera dvije države Ven Điabaoa i Vladimira Putina, koji je sinoć započeo trodnevnu posjetu Kini.

Rusija i Kina trebalo bi, između ostalog, da zaključe sporazum vezan za sektor energetike.

Ruski "Gasprom" i kineski "CNPC" 2006. godine potpisali su sporazume koji predviđaju da se u pet narednih godina izgrade dva glavna gasovoda koji će omogućiti da se Kini godišnje isporuči do 80 milijardi metara kubnih gasa.
XS
SM
MD
LG