Dostupni linkovi

Kina ima čak 301 milion pušača


Ilustrativna fotografija
Napori da se zauzda pušenje u Kini nisu urodili plodom jer i dalje puši 301 milion ljudi, ili četvrtina ukupnog broja stanovnika, objavio je kineski Centar za prevenciju bolesti (CDC).

Istraživanje sprovedeno ove godine među 13.000 ljudi nije pokazalo bitnije poboljšanje u odnosu na broj pušača u Kini iz 2002. godine, navodi kineski CDC u izveštaju koji je objavio zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i američkim CDC-om.

Istraživači su, takođe, došli do rezultata da je 72,4 odsto ispitanika koji ne puše bilo izloženo duvanskom dimu, odnosno pasivnom pušenju.

Kina je najavila da će početkom iduće godine biti zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru na javnim mestima, na radnim mestima i u javnom prevozu.

U izveštaju se ističe da bi zakoni protiv pušenja u Kini trebalo da budu pooštreni, da cigarete budu skuplje i da se jače ukazuje na štetne posledice pušenja.

Zamenik direktora kineskog CDC-a, Jang Gonghuan rekao je da se u narednih 30 godina može očekivati rast broja obolelih od bolesti povezanih sa pušenjem, kao što su rak i srčana oboljenja.

Izveštaj o pušenju u Kini deo je svetskog istraživanja u 14 zemalja u razvoju.
XS
SM
MD
LG