Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kinezi osmislili "visoki" bus koji vozi iznad automobila


Peking, ilustrativna fotografija
Priredio: Rinko Golubović

Kineski stručnjaci pronašli su ekološki prihvatljiv način kojim bi smanjili nesnosne gužve na gradskim prometnicama, ali i uštedjeli novac. Naime, Kinezi su osmislili ogromni autobus koji bi se kretao iznad automobila.

Kineska kompanija "Shenzen Huashi Parking Equipment" razvija takozvani "3D Express Coach", poznat kao trodimenzionalni brzi autobus koji će se kretati iznad vozila na visini od dva metra i tako prevoziti putnike.

Novo prijevozno sredstvo podsjeća na metro i laku gradsku željeznicu. Ukupna visina inovativnog jumbo autobusa bila bi 4 do 4,5 metara, a imao bi dva kata. Na drugom katu nalazili bi se putnici, a na mjestu prvog kata bio bi otvor kroz koji bi automobili nesmetano prolazili.

Autobus bi se kretao uz pomoć sunčeve i električne energije, a postizao bi brzinu do 60 kilometara na sat. Autobus bi mogao prevoziti od 1200 do 1400 putnika pri čemu ne bi ometao promet.

Cijena izgradnje ovakvog transportnog vozila i podloge duge 40 kilometara je oko 50 milijuna eura, što je samo deset posto od troškova za izgradnju metroa. Kompanija tvrdi da će autobus smanjiti gužve za 20-30 posto.

Konstrukcija podloge za autobus duge 185 kilometara počet će u pekinškoj četvrti Mentougou krajem ove godine.
XS
SM
MD
LG