Dostupni linkovi

Keri: Sporazum Izraela i Palestine u narednih devet meseci


Džon Keri sa izraelskim i palestinskim pregovaračima nakon sastanka sa Barakom Obamom, 30 . jul 2013.
Izraelski i palestinski pregovarači dogovorili su se u utorak u Vašingtonu da sporazum o "konačnom statusu" kojim bi bio okončan dugotrajni konflikt dve strane postignu u narednih devet meseci, rekao je američki državni sekretar Džon Keri, prenose agencije.

Keri je u obraćanju posle zajedničkog sastanka sa pregovaračkim timovima Izraela i Palestine, dodao da će sledeći sastanak dve strane biti održan u naredne dve nedelje ili na izraelskoj ili na palestinskoj teritoriji.

Time će, kako je istakao, početi proces formalnih pregovora, koji su već praktično pet godina u ćorsokaku, sa jednodnevnim nastavkom 2010. Keri je naveo da će na pregovaračkom stolu biti "sva pitanja".

Razgovori Izraelaca i Palestinaca počeli su u ponedeljak uveče koju je organizovao Keri u Stejt departmentu.

Šefovi izraelskog i palestinskog pregovaračkog tima, Cipi Livni i Saib Erekat razgovarali su u utorak u Beloj kući sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Bivši američki ambasador u Izraelu Martin Indyk, koji je imenovan za specijalnog američkog izaslanika za razgovore, izjavio je ranije kako se raduje što će sa palestinskom i izraelskom stranom raditi kako bi se postigla vizija predsednika Obame o dve države i suživotu u miru i bezbednosti.

"Već 40 godina je moje uverenje da je mir moguć, još od kako sam kao student u Jerusalimu iskusio agoniju Jomkipurskog rata. U tim mračnim danima sam iz prve ruke bio svedok toga kako je Kerijev prethodnik, državni sekretar SAD Henri Kisindžer, posredovao u prekidu vatre kojim je okončan rat i otvoren put za mir između Izraela i Egipta“, kazao je Indyk.

Dve strane su ponovo počele razgovore pošto je Izrael usvojio predlog premijera Benjamina Netanjahua da na slobodu bude pušteno više od 100 palestinskih zatvorenika.

U poslednjih pet meseci, Keri je šest puta putovao na Bliski istok, u pokušaju da pokrene pregovore. Pregovori dve strane su bili u ćorsokaku jer Palestinci insistiraju da pre njihovog nastavka Izrael prizna granice palestinske države od pre Bliskoistočnog rata 1967, kada je Izrael okupirao Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim, ali tome se protive pripadnici desničarskog krila u Netanjahuovoj vladajućoj koaliciji.

Izraelci ne pristaju ni na kakve preduslove za nastavak razgovora i smatraju da sva otvorena pitanja treba da budu rešena u pregovorima. Palestinci, takođe, žele da Izrael obustavi gradnju na okupiranim teritorijama, gde trenutno živi više od pola miliona Izraelaca.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG