Dostupni linkovi

Kentera: Retrogradne snage nemaju budućnost u Crnoj Gori


Skup dijela opozicije u Murinu, 26. april 2017.
Skup dijela opozicije u Murinu, 26. april 2017.

Savo Kentera, predsjednik Atlantskog vijeća Crne Gore, za “Zašto?” objašnjava zašto anti-NATO snage neće moći usporiti ili zaustaviti Crnu Goru na putu evroatlantskih integracija.

  • Scena

Na Cetinju će biti usvojeno nešto što će definitivno opredijeliti budućnost Crne Gore, zapadno i demokratski orjentisane Crne Gore, i tome apolutno niko više ne može stati na kraj niti usporiti taj put.

Pokušaj opozicije, odnosno, jednog dijela opozicije, konkretno Demokratskog fronta, da organizuju takozvane ‘alternativne skupštine’ i referendum je zadnji vapaj za opstankom na političkoj sceni.

  • Pokušaji

Mislim da moraju da se pomire sa činjenicom da apsolutno ništa promijeniti ne mogu, da je Crna Gora maltene već sada članica NATO saveza i da će kao takva biti prihvaćena od strane 28 preostalih članica.

Oni mogu nastaviti sa pokušajima da organizuju razne referendume, skupštine i slične stvari ali moraju da shvate da nikakav referendum u Crnoj Gori G neće biti održan jer će odluka sutra biti donešena u Skupštini.

Što god budu radiili po tom pitanju, i oni i Rusija i bilo ko drugi kada su ove stvari u pitanju i bilo šta drugo što se tiče unutrašnje i spoljne politike Crne Gore, to će biti bezuspješni pokušaji.

  • Proces

Nekako mi se čini da je mnogo bolje za Crnu Goru i za čitavo društvo da prihvate realnost onakvu kakva jest, a realnost je da Crna Gora kreće i okreće se konačno po prvi put u svojoj istoriji prema Zapadu i počinje da usvaja zapadne civilizacijske vrijednosti.

Treba da shvate da je to proces koji neće biti jednostavan, koji neće biti lak, i koji se neće desiti preko noći i da će u stvari tek buduće generacije shvatiti korist od članstva Crne Gore u NATO-u, a kasnije i u Evropskoj uniji.

  • Budućnost

Zaista bi bilo u najboljem interesu svih građana Crne Gore da to pitanje ostavimo iza sebe i da počnemo da radimo na onim zaista dubinskim, korjentim reformama koje treba završti kako bi Crna Gora u nekom periodu koji je pred nama osjetila zaista sve blagodeti pripadnosti jednom takvom društvu.

Ja nakon ovoga ne vidim neku budućnost strankama u Crnoj Gori koje ne mogu i ne žele da shvate u kom pravcu Crna Gora treba da se kreće, ne samo Crna Gore nego i čitav region i čitava Evropa, i na kraju svijet.

Retrogradnim snagama, svima onima koji žele da vide nazadak Crne Gore i regiona mjesta više na političkoj sceni nema.

XS
SM
MD
LG