Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Karzai položio zakletvu


Hamid Karzai na inauguraciji u Kabulu
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai položio je u četvrtak zakletvu za drugi predsjednički mandat.

Pod velikim sigurnosnim mjerama, ceremoniji u Kabulu prisustvalo je 800 zvanica, uključujući i oko 300 stranih predstavnika među kojima pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari i američki državni sekretar Hilari Klinton.

U inauguracionom govoru Karzai je rekao da sigurnosne snage njegove zemlje trebaju preuzeti vođstvo u obračunu sa pobunjenicima i da bi trebalo da su sposobne preuzeti punu kontrolu nad sigurnošću u zemlji u narednih pet godina.

"Treba da učimo iz naših grešaka i naših poraza tokom osam prošlih godina", rekao je Karzai koji je posljednjih sedmica bio pod pritiskom međunarodne zajednice da iskorijeni korupciju koja zahvata sve nivoe društva i da povrati legitimnost vlasti nakon spornih predsjedničkih izbora.

Karzai je dobio drugi predsjednički mandat na izborima koji su obilježeni lažiranjem rezultata u prvom krugu 20. avgusta u njegovu korist i povlačenjem njegovog rivala Abdulaha Abdulaha prije održavanja drugog kruga u novembru.

U inauguracionom govoru Karzai je podvukao da zvaničnici koji su korumpirani treba da budu izvedeni pred sud kao i da je korpucija "opasan neprijatelj države".

On je podvukao da želi eksperte i sposobne ljude u svojoj vladi i da će se njegova administracija ozbiljno boriti protiv trgovine drogom.

Afganistanski predsjednik je svog glavnog rivala sa predsjedničkih izbora Abdulaha Abdulaha pozvao da učestvuje u "vladi nacionalnog jedinstva".
XS
SM
MD
LG