Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću odgođeno za ponedjeljak


Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala

Suđenje Radovanu Karadžiću odgođeno je u utorak navečer za ponedjeljak, saopćio je jedan sudac Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju koji je za sutra sazvao sjednicu zbog problema koje je izazvao Karadžićev nedolazak.

"Ako optuženik ne bude došao na suđenje u ponedjeljak, održat ćemo vijećanje 3. novembra" na kojem će sve strane biti pozvane da se izjasne o nastavku suđenja, objasnio je južnokorejski sudac O-Gon Kwon.

Sudac je pozvao i tužitelja i odbranu da iznesu svoje mišljenje o nastavku suđenja u odsustvu Karadžića koji se brani sam i bojkotira svoje suđenje pod izgovorom da nije imao dovoljno vremena da se pripremi.

Morat će također da se izjasne o službeno dodijeljenom advokatu i "različitim ulogama" koje bi on mogao da odigra i o naimenovanju "prijatelja suda" koji bi mogao da prezentira prava optuženika.

Sudac Kwon je također zatražio da se razmisli o eventualnom odgađanju suđenja kako bi se dalo dovoljno vremena službeno dodijeljenom advokatu da se pripremi.

Suđenje Karadžiću za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti nastavljeno je u utorak u njegovom odsustvu, a tužitelj Alan Tieger ga je optužio da je bio "vrhovni zapovjednik etničkog čišćenja" za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Pogledajte video AP-a



TAJMS: SUD PREUZEO INICIJATIVU

Haški tribunal "preoteo je inicijativu" od Karadžića kada je tokom jučerašnjeg drugog dana procesa dozvolio Tužilaštvu da održi uvodnu riječ i najavi da je u posjedu dokaza koji bi mogli da dovedu i do osude optuženika za genocid, što je oduvijek bila optužba koju je najteže dokazati, piše britanski dnevnik "Tajms".

List ističe da pitanje Karadžićevog bojkota suđenja još nije riješeno, ali je vjerovatno da će on dobiti barem dio dodatnog vremena koje je zatražio pošto bi i eventualno nametnom advokatu odbrane trebalo nekoliko mjeseci da se upozna s materijalom.

"Karadžić možda može da uspori suđenje, ali ne može i da izbriše dokaze. Neki su ustanovljeni na ranijim suđenjima njegovim generalima dok, kako je tužilaštvo najavilo juče, drugi postoje u obliku njegovih sopstvenih brutalnih i mržnjom ispunjenih riječi", zaključuje "Tajms".


Karadžić je 21. jula 2008. godine uhapšen u Beogradu, a 30. jula je prebačen u Hag.

Više o ovoj temi OVDJE

Optužen za genocid i druga zlodjela

OPTUŽEN ZA GENOCID I DRUGA ZLODJELA

Uprkos nastojanjima sudskog vijeća da se optužnica protiv Karadžića sažme, odnosno da se ohrabri Tužilaštvo da odredi lokacije i incidenate koje bi moglo da izostavi iz ovog postupka, Tužilaštvo se opredijelilo da to ne učini. Karadžić se tako tereti za genocid počinjen u Srebrenici, te u sedam drugih bosanskohercegovačkih opština, kao i za zločine počinjene u 27 opština i kampanju “snajperisanja i granatiranja Sarajeva”.

Karadžić je u dvije tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.

Optužnica protiv Karadžića usredsređena je na etničko čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH 1992-95; kampanju terora protiv civila tokom opsade Sarajeva u istom periodu; uzimanje UN osoblja za taoce u maju i junu 1995, te genocid u Srebrenici u julu 1995.


XS
SM
MD
LG