Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tužilaštvu ograničeno vreme na 300 sati


Tužilaštvu ograničeno vreme na 300 sati

Sudije su u više navrata izrazile zabrinutost zbog obima postupka protiv Karadžića kao nekoga ko je optužen za političku osnovu najtežih zločina koji su od 1992. do 1995. počinjeni u bosanskom ratu. Iako je pretprocesni sudija O’Gon Kwon izrazio nezadovoljstvo zbog odlučnog stava Tužilaštva da udovolji samo nekim zahtevima koji su se ticali skraćivanja optužnice, on nije iskoristio mogućnosti koje mu stoje na raspolaganju za njeno dodatno sažimanje. Najpre su sudije 22. jula od Tužilaštva zatražile da razmotri smanjenje broja optužbi protiv okrivljenog.

Tužilaštvo je 31. avgusta saopštilo kako, ukoliko sudije to zahtevaju, može odustati od 10 od ukupno 27 opština koje se pominju na važećem spisku optužbi, koji je objavljen 17. februara ove godine. Sudije su potom pozvale na dodatna skraćenja tvrdeći kako broj opština obuhvaćenih optužbom ne bi trebalo da bude veći od ukupno 12. No, tužioci su u pismenom odgovoru od 18. septembra objasnili kako više ne mogu smanjivati broj opština ili redukovati broj lokacija na kojima su navodno počinjeni zločini jer bi se to nepovoljno odrazilo na sposobnost Tužilaštva da pravično izvede dokaze.

Uprkos nastojanjima sudskog veća da ohrabri Tužilaštvo da odredi lokacije i incidenate koje bi moglo da izostavi iz ovog postupka, Tužilaštvo se, nažalost, opredelilo da to ne učini, rekao je sudija Kwon. Karadžić je optužen za genocid koji je 1995. počinjen u Srebrenici i za opsadu Sarajeva koja je trajala 44 meseca, kao i za genocid koji je u pojedinim delovima Bosne počinjen nad bosanskim muslimanima i Hrvatima.

Okrivljenom će se suditi za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući progone, istrebljenje, ubistva i deporatacije izvršene u periodu od 1992. do 1995. godine. Da bi uticale na dužinu suđenja, sudije su ove sedmice utvrdile rok u kome Tužilaštvo mora okončati svoj dokazni postupak. Tužilaštvo će na raspolaganju imati ukupuno 300 sati za saslušanje svedoka.
XS
SM
MD
LG