Dostupni linkovi

Karadžić se može žaliti, ali suđenje počinje


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Sudsko vijeće Haškog tribunala odobrilo je bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću da uloži žalbu na odluku, kojom je odbačen njegov zahtjev za odlaganje početka suđenja za deset meseci, objavljeno je sinoć u Hagu.

Sudsko vijeće nije, međutim, prihvatilo sugesiju da se početak suđenja, zakazan za 19. oktobar, odgodi do odluke Žalbenog vijeća, jer smatra da bi bilo preuranjeno za takvu odluku.

Nakon što je prethodni predsjedavajući sudija Ian Bonomi krajem avgusta konstatovao da je predmet protiv Karadžića spreman za suđenje, optuženi je zatražio da mu omogući dodatnih deset meseci za pripremu odbrane. Tužilaštvo se tome usprotivilo, potvrđujući da je spremno za suđenje.

"Moguće je da će žalbeno vijeće svoju odluku donijeti prije 19. oktobra, a njen sadržaj ne može biti se predviđati", navodi se u odluci.

U tekstu se navodi da je u interesu strana u postupku da nastave sa pripremama za suđenje, imajući u vidu da je pretpretresna konferencija zakazana za 6, a suđenje za 19. oktobar.
XS
SM
MD
LG