Dostupni linkovi

Rasprava o početku suđenja


Radovan Karadžić
Pred Haškim tribunalom danas će biti održana statusna konferencija u postupku protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića kojoj će predsjedavati novi pretpretresni sudija O Gon Kvon (O-gon Kwon) iz Južne Koreje.

Očekuje se da će sudija Kvon sa tužiocima i Karadžićem, koji se brani sam, razgovarati o terminu za početak sudjenja.

Na statusnoj konferenciji održanoj 20. avgusta, tadašnji pretprocesni sudija Ijan Bonomi (Iain Bonomy) ocijenio je da je predmet spreman za početak sudjenja.

Karadžić je, u medjuvremenu, prošle sedmice zatražio da sudjenje bude odloženo za 10 mjeseci, kako bi se pripremio za proces.

Prema ranijem planu sudije Bonomija, sudjenje Karadžiću trebalo bi da počne ovog mjeseca.

O-gon Kwon
Karadžić je optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti nad Bošnjacima i Hrvatima i uzimanje medjunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.

Nakon što se prošlog mjeseca sudija Ijan Bonomi iz privatnih razloga povukao sa mjesta sudije u ovom postupku, imenovan je sudija O Gon Kvon, čemu su se usprotivile neke nevladine organizacije.

Društvo za ugrožene narode za BiH uputilo je tim povodom najoštriji protest predsjedniku ovog suda Patricku Robinsonu.

„Nalazimo skandaloznim Vaš izbor sudije O-Gon Kwona na mjesto predsjedavajućeg u Vijeću za dugoočekivano suđenje Radovanu Karadžiću, optuženom za ratne zločine i zločine genocida u BiH."

Ovaj sudija porijeklom iz Južne Koreje bio je protiv Odluke Žalbenog vijeća Tribunala o skidanju zaštite s vojnih dokumenata Vrhovnog savjeta odbrane Srbije. Tako je Srbija oslobođena tužbe pred Međunarodnim sudom pravde za počinjeni genocid u BiH, podsjeća ova organizacija.

"Savjet sigurnosti UN-a je 25. maja 1993. godine etablirao Međunarodni sud za ratne zločine obećavajući hiljadama žrtava rata u BiH da će pravda biti zadovoljena. Tu pravdu ove žrtve čekaju punih četrnaest godina. Bojimo se da su izborom sudije O-Gon Kwona izdane i pravda i žrtve", istakla je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.
XS
SM
MD
LG