Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kalašnjikovu Zvezda heroja Rusije


Mihail Kalašnjikov
Ruski predsednik Dmitrij Medvedev primio je u utorak istaknutog konstruktora oružja Mihaila Kalašnjikova na njegov 90. rođendan i uručio mu najvišu državnu nagradu - Zvezdu heroja Rusije, prenele su ruske novinske agencije.

Medvedev je rekao da je Kalašnjikov uspeo da pretvori rusko oružje "u jedan od najboljih nacionalnih brendova" i da su njegova dostignuća simbol stvaralačkih sposobnosti ruske nacije.

"Potrebno je da se i u drugim oblastima ugledamo na Vas", rekao je Medvedev.

Primajući nagradu Kalašnjikov se zahvalio i izrazio nadu da će se u Rusiji i dalje proizvoditi novi tipovi naoružanja i "čuvati mir i red".

"Nije moja krivica što se danas oružje primenjuje tamo gdje ne treba. To je krivica političara, a ne konstruktora. Ja sam pravio oružje radi zaštite granica domovine",
rekao je tvorac automatske puške AK-47, koja je dobila naziv po njegovom prezimenu.

Pred svečanost uručivanja nagrade Kalašnjikov je rekao da se osjeća dobro i da svakog dana ide na posao u koncern „Ižmaš“, gdje je glavni konstruktor a i savjetnik generalnog direktora „Rosoboronexporta“.

Kalašnjikov, koji je konstruirao više od 150 tipova vojnog, sportskog i lovačkog oružja, a automat, koji u celom svijetu znaju po nazivu „kalašnjikov“, zbog rasprostranjenosti je unesen u Ginisovu knjigu rekorda, jer ga koristi do 100 miliona ljudi u 55 zemalja, navodi ruska državna agencija, a na svoje grbove i zastave su ga stavile afričke države Mozambik, Zimbabve i Burkina Faso.

U SSSR-u je 1943. godine proizveden novi metak kalibra 7,62 milimetra i počeo rad na proizvodnji nove klase oružja, a tom radu i učešću na konkursu 1946. godine se priključio i Kalašnjikov, tada oficir oklopnih snaga i saradnik centralnog naučno-istraživačkog poligona za oružje.

Automatska puška AK-47 registrirovana je 1949. godine, licencu za proizvodnju pedesetih godina prošlog veka dobilo je 18 zemalja, uglavnom saveznika u Varšavskom paktu, a već tada je 11 zemalja počelo proizvodnju automata bez licence.
XS
SM
MD
LG