Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kako se dolazilo do poduzeća u vrijeme Janukoviča?


Jaroslav Pidgajni

Autor Tom Balmforth, priredila Mirjana Rakela

Korporativne "racije" dobro povezanih grupa bile su uobičajena opasnost s kojima su se suočavali vlasnici poduzeća na koje bi oko bacio bivši predsjednik ili svita oko njega. Kako ponovno doći do otetog? Evo svjedočenja jednog od poduzetnika koji je proživio takav pakao.

Jaroslav Pidgajni u nevjerici je zakoračio u vlastiti ured, prvi put otkako je otjeran na ulicu prije deset mjeseci. Kontrolu nad arhitektonskom tvrtkom u kojoj je bio direktor bila je preuzela „organizirana grupa“.

U septembru prošle godine banda koja je navodno bila povezana s Artjom Pšonkom, sinom sada odbjeglog Viktora Janukoviča, je preuzela kontrolu nad zgradom „Kijev projekta“ arhitektonskog i inžinjerskog središta koji bi godišnje zaradio milijune dolara.

Nakon toga su postavili svog čovjeka za direktora, a kada su Pidgajni i još dvojica uposlenika prijavili slučaj tužilaštvu, sami su postali kazneno proganjani. Jedino što im je prostalo bio je bijeg.

Kada se vratio u svoj ured 18. juna, zahvalio se civilnom društvu na podršci, jer ostvarena je pobjeda nad omraženim fenomenom koji je bio procvjetao tokom predsjednikovanja Viktora Janukoviča. Radilo se o takozvanim korporativnim "racijama", pri čemu su kriminalne grupe koje su djelovale pod zaštitom kontakata na visokoj razini otimale uspješne firme.

"Ovo je povijesni trenutak", rekao je Pidgajni u kratkom govoru pred kamerama na povratku u svoj ured. "Pravda je ostvarena i nadamo se da možemo stati na kraj bezakonju, koje je, nažalost, još uvijek prisutno."

Upad u privatne tvrtke i poduzeća - u postsovjetskom riječniku poznat kao „racija“ bio je razlog da se na antivladinim prosvjedima na Euromajdanu, u Kijevu zimus, uzvikivalo „Dole s bandom“ . Slučaj Pidgajni otvara nadu i drugima čija je imovina na sličan način oduzeta.

„Nadamo se povratku onoga što nam je bilo oduzeto", rekao je Andrij Semididko, šef Unije ukrajinskih poduzetnika, koji svjedoči da je oko 7.000 poduzeća ilegalno zaplijenjeno u tri godine Janukovičeve vladavine.

Od kada je Janukovič pobijegao iz Ukrajine vraćeno je tek pet poduzeća bivšim vlasnicima.

Istina, vršilac dužnosti predsjednika Oleksandar Turčinov je 19.marta potpisao dekret protiv korporacijskih racija, te osnovao posebnu radnu grupu za takve slučajeve.

Semididko tvrdi da je predsjednika te radne grupe susreo tek jednom. Nada se da će novi predsjednik Petro Porošenko, i sam poduzetnik, riješiti ovaj problem. On ističe da se društveno raspoloženje od Euromejdana promijenilo i da od tada na djelu nije bilo „korporacijskih racija stare škole“.

"Bilo je nekih manjih pokušaja, ali oni su brzo iščezli zahvaljujući takozvanim samoobrambenim jedinicama", kaže on.

"Osjećaj za pravdu budi se u ljudima. Birokrati su se počeli bojati. Ljudi se sada imaju pravo pitati i svakoga pitaju ono što žele", dodaje.

No, Pidgajnjeva „odiseja“ povratka na staro pokazuje svu silu poteškoća koje se nalaze na putu ispravki nepravdi učinjenih tokom Janukovičeve vladavine.

"To je bio višemjesečni rat ", kaže Oleksandr Tumarkin, većinski dioničar „Kijev projekta“.

Nakon što je vladajuća elita pobjegala iz zemlje krajem februara, Pidgajni i dioničari su morali više puta izlaziti red sud kako bi dokazali svoja vlasnička prava. To je im je uspjelo tek u aprilu.

No, netko je još uvijek vuče konce. Pidgajniju je na Državnom registru privremeno bilo onemgućeno da se potpisuje kao direktor firme. Policija ga je i dalje pozivala na ispitivanje. I stražari u zgradi „Kijev projekta“ samo nekoliko stotina metara od Euromajdanu su mu onemogućavali ulaz u tvrtku.

A da stvar bude apsurdnija, banda koja je preuzela njegovu tvrtku je iznajmila jedan kat zgrade ultranacionalističkom "Desnom sektoru". Duge „crveno crne“ zastave „Desnog sektora“ davale su im pokriće za „preuzimanje tvrtke“.

Pidgajni i dioničari održali su niz press konferencija, obraćali su se otvorenim pismima Porošenku i Vitaliju Kličku, novom gradonačelniku Kijeva.

Tek 18. juna u pratnji televizijskih kamera šli su u zgradu, iako su ih zaštitari isprva pokušavali zaustaviti. Drvom obložen ured bio je netaknut, i nitko nije bio unutra, svjedočile su TV kamere.

Kazneni postupci protiv dvojice dioničara su povučeni, dok Pidgajnijev slučaj još nije službeno zatvoren. Sada je glavni izazov kako nadokanditi gubitke. Pidgajni tvrdi da su rasprodani inženjeriska arhiva i arhitektonski planovi, koji datiraju još iz sovjetskog razdoblja.

Aludirajući na velikog ukrajinskog pjesnika, Pidgajni je zahvalio civilnom društvu koje ga je podupiralo.

"Kao što je Taras Ševčenko rekao, ako zajedno složimo žito svi ćemo biti pobjednici. Ono što se sada događa pozitivno će se odraziti na razvoj zemlje, Kijeva i njegovih građana", smatra Pidgajni.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG