Dostupni linkovi

Kako sačuvati mlade od ulice: Javnost zabrinuta zbog masovnih tuča


Gimnazija u Podgorici ispred koje se dogodila tuča
Gimnazija u Podgorici ispred koje se dogodila tuča
U masovnoj tuči kod podgoričke Gimnazije u ponedjeljak uveče nožem je izboden sedamnaestogodišnjak koji je hospitalizovan sa teškim povredama grudnog koša. Iako dječaku nije ugrožen život, situacija postaje alarmantna zbog sve učestalijih, unaprijed zakazanih grupnih tuča.

"Sve učestalije, unaprijed zakazane, masovne tuče ukazuju na postojanje ozbiljnih društvenih problema i predstavljaju metastaze razarajućeg tolerisanja kriminalnog ponašanja i formiranja obrnutog sistema vrijednosti u kom su kriminalci i siledžije ugledni građani i bogati pojedinci koji postaju idoli mlađim generacijama", rekao je za RSE član skupštinskog Odbora za bezbjednost iz opozicionog Demokratskog fronta, Nebojša Medojević i dodao:

"To zahtijeva širu akciju cijele društvene zajednice, počev od obračuna sa organizovanim kriminalom, raskidanjem veza između policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost i državnih organa sa organizovanim kriminalom do edukacije, preventive, promjena u zakonodavnom kontekstu".

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost i funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Obrad Mišo Stanišić smatra da pojava učestalijih masovnih tuča mora zahtijeva mobilizaciju cjelokupnog društva.

"To su veoma opasne pojave i te masovne tuče da li su organizovane preko Fejsbuka ili dogovorene u ličnim kontaktima to je sasvim irelevantno. Mnogo je bitno da se ta djeca sačuvaju od ulice i huliganstva. Ono što je veoma opasno jeste da je to veoma učestala pojava i da se tome mora stati na put. O tome treba da se pobrine cjelokupno društvo, od porodice, vrtića, osnovne i srednje škole, fakulteta do institucija koje se bave čuvanjem reda i mira", istakao je Stanišić.

U tuči u kojoj je učestvovalo 30-ak gimnazijalaca i učenika ekonomske škole, nožem je izboden jedan sedamnaestogodišnjak koji je hospitalizovan sa teškim povredama grudnog koša ali, kako je naknadno saopšteno u Urgentnom centru, nije životno ugrožen. Osim toga, nekoliko učesnika tuče zadobila lakše tjelesne povrede.

Prema nezvaničnim informacijama, u policiju je zbog ove tuče privedeno više učesnika i svjedoka, a iz Gimnazije je saopšteno da tuča nije u direktnoj vezi sa samom školom. Međutim, tuča se, prema medijskim navodima, odnosno, tvrdnjama učenika, dogodila uprkos tome što uprave obje škole, čak i školski policajci, znaju za netrpeljivost učenika. Imajući to u vidu, nameće se pitanje - koji su razlozi za toliku netrpeljivost i spremnost za nasilje.

„Ovaj događaj svakako zahtijeva preduzimanje hitnih mjera nadležnih organa u cilju rješavanja problema i saniranja posljedica“, rekla je zamjenik ombudsmana Nevena Stanković koja smatra da posljedice tog djela treba da zabrinu one koji rade sa djecom i za njih.

Aida Perović Ivanović, psihološkinja i direktorka NVO Prima koja se bavi upravo problemima mladih za RSE govori o spremnosti na nasilje među srednjoškolcima.

"To su ipak refleksije nezadovoljstva jednim opštim stanjem u kojem se ovo društvo nalazi. Budući da se radi o tinejdžerima to je onako osjetljiv period kada su oni osjetljivi i na shvatanje sebe i na shvatanje svijeta oko sebe. Ja vjerujem da oni vrlo dobro osjećaju stvari koje se okolo dešavaju, a na žalost nemaju ni bog zna čime da budu zadovoljni. Ne mogu biti zadovoljni kako se društvo odnosi prema mladima, kako zadovoljava potrebe mladih tako uopšte jednom krizom od finansijske pa do moralne. Negdje u tim rascjepima između sebe i društva to nezadovoljstvo mora negdje izaći na površinu i da bude, vidjeli smo na veoma grub način ispoljeno", navela je ona.

Pokušaj "gašenja požara"

Vjerovatno se naročito zabrinjavajućim može smatrati što ova masovna tuča srednjoškolaca nije pojedinačan slučaj. Prije samo sedam dana, učenik devetog razreda jedne podgoričke osnovne škole je udarcem kamenom u glavu povrijeđen u, takođe, dogovorenoj tuči sa vršnjacima iz druge osnovne škole.

A, i krajem januara je zabilježeno da je sedamnaestogodišnji Podgoričanin zadobio potres mozga u grupnoj tuči u neposrednoj blizini Ministarstva odbrane.
Nebojša Medojević
Nebojša Medojević

Predsjednica Udruženja roditelja i prosvjetni radnik Ljiljana Milonjić kaže da se ovaj problem mora rješavati na relaciji škola - porodica.

"Roditelji su vrlo zaposleni, nemaju vremena, egzistencija je u pitanju i bojim se preče nego bilo što drugo. Škole takođe sa mehanizmima i tijelima koja još uvijek nijesu zaživjela – savjet roditelja, školski odbor, menadžment škole. Svi oni moraju na vrijeme reagovati a sve to nije moguče ukoliko nastavnik ne obavlja svoju funkciju na pravi način", ocjenjuje Milonjić.

Psihološkinja Aida Perović Ivanović ima konkretan prijedlog koji bi, po njenom mišljenju, doprinio rješenju problema grupnih tuča među srednjoškolcima.

"Ne znam koliko funkcioniše onaj sistem školskog policajca koji je, koliko se sjećam dok sam radila u gimnaziji bio tamo i kada su se nekakve tuče već u začetku rješavale".

U utorak nije bilo moguće kontaktirati PR službu Policije, pa ni saznati ništa u vezi školskih policajaca i njihovog eventualnog učešća u predupređivanju masovnih tuča u neposrednoj blizini škola.

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost Nebojša Medojević ne spori značaj policajca u zajednici, odnosno, školskog policajca ali upozorava:

"Ako djeca misle da je to ispravan način oni će naći mogućnost da organizuju tuču na nekom drugom mjestu. To se represivnim mehanizmima koji su poželjni neće puno pomjeriti s mjesta i neće mnogo da pomogne. Sigurno da je policajac u zajednici jedan od tih načina, ali bez šireg sagledavanja tog problema na svim niovima plašim se da će to biti samo pokušaj da se gasi požar, a požara će biti sve više i više".

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG