Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Intervju sa Brodskim


Intervju sa Brodskim

U intervjuu novinaru ruskog servisa Radija Slobodna Evropa Igoru Pomerancevu 1981. godine, Jozef Brodski je govorio o čuvenom engleskom pesniku Džonu Donu (John Donne), povodom 350. godišnjice njegove smrti.

Don je smatran ne samo jednim od najvećih pesnika već i 200 godina ispred svoga vremena. Brodski je prevodio Donove poeme na ruski a napisao je „Veliku elegiju Džonu Donu“.

Sovjetski istoričari su tretirali Dona kao retrogradnog pesnika, koji pravi otklon od progresivnog, afirmativnog životnog duha Renesanse.

Brodski je takav prisup okarakterisao kao besmislen.

„Nije jasno šta podrazumevamo pod ’Renesansom’. Po pravilu, misli se na slike sa nagim telima, modele umetnika, pokrete masa, bogatstvo, obilje, nešto što je prepuno života i radosti. Međutim, daleko od toga da je ’Renesansa’ bila prepuna radosti. U osnovi, to je bilo doba kada je dogma, pre svega crkvena, prestala da zadovoljava ljude i postala je predmet izazova i preispitivanja," rekao je Brodski.

„Za ’Renesansu’ se vezuje procvat sekularnih nauka, heliocentrični sistem je stekao pravo građanstva – tačnije umesto Zemlje Sunce je postalo centar univerzuma...Sve to je našlo odjeka u Donovim radovima....Ti kvaliteti su privlačili i odbijali publiku od Dona. Njegov stil, koji je na neki način odbijao čitaoce, nastajao je kao reakcija na italijanske pesnike, kao što je Petrarka. Čak je Šekspi bio uglancan i laskav u odnosu na Dona...No, temama koje pokreće, sa njegovom sumnjičavošću, dvojnošću njegove svesti – Don je i pesnik našeg vremena. Problemi o kojima je tada govorio i dan danas su aktuelni, naročito za čoveka koji živi u vremenu obilja informacija...“
XS
SM
MD
LG