Dostupni linkovi

Obama: Vojna alijansa u interesu Japana


Barack Obama
Barack Obama
Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da su američko-japanska vojna alijansa i sporazum o američkim bazama u interesu Japana.

U intervjuu koji je jutros prenela televizija NHK, uoči Obamine prve zvanične posete Japanu, američki predsednik je rekao da je japanski premijer Jokio Hatojama započeo promene bez presedana u Japanu, i ocenio ih kao "politički zemljotres".

Obama dolazi u dvodnevnu posetu Japanu u petak, a glavna tema razgovora biće revizija sporazuma iz 2006. izmedju dve zemlje o prisustvu oko 47.000 američkih vojnika u vazdušnoj bazi na arhipelagu Okinava. Reviziju je najavila nova vlada u Tokiju.

Obama je ocenio da je sasvim normlano da nova vlada želi da revidira postojeće sporazume kako bi ih prilagodila svom, novom okruženju.

"Kada taj proces bude završen, siguran sam da će japanske vlasti doći do zaključka da je naš vojni savez i odluke o bazama o kojima ćemo razgovarati, u njihovom interesu", dodao je Obama.

Premijer Hatoyama nameran je da "uravnoteži" japansko-američke odnose koji su, po njegovoj oceni, previše pod uticajem Vašingtona.

Suština neslaganja Tokija i Vašingtona je premeštanje vazdušne baze iz Futenme, koja se nalazi u gradu Ginova na Okinavi. Američka administracija želi da baza ostane gde je, dok Tokijo želi da je premesti u izolovani deo ostrva koji, opet, ne daju zaštitinice životne sredine, pa se tako razmišlja i o premeštanju baze u neku drugu zemlju.

Više od 20.000 ljudi u nedelju je protestovalo na Okinavi protiv američkih baza, zagadjenja, slučajnih rizika, rasta kriminala i drugih problema koje donosi prisustvo vojnika.
XS
SM
MD
LG