Dostupni linkovi

Nacional: Jandroković će biti smijenjen zbog Thompsona


Gordan Jandroković
Diplomatska nota koju je ministar vanjskih posliova i europskih integracija Gordan Jandroković poslao Švicarskoj zbog zabrane ulaska u tu zemlju hrvatskom pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu koštaće dužnosti ministra Jandrokovića, piše hrvatski tjednik "Nacional".

'Gordan Jandroković vrlo vjerojatno neće još dugo biti ministar vanjskih poslova, a pogrešna reakcija na odluku švicarske vlade koja je zabranila ulazak Marka Perkovića Thompsona u svoju državu samo je jedan od Jandrokovićevih propusta zbog kojih će biti smijenjen pri prvoj rekonstrukciji Vlade, tvrdi hrvatski tjednik Nacional.

"U protekle dvije godine nije se uspio etablirati ni politički ni stručno, i više nema potporu premijerke, a s predsjednikom Mesićem ionako nikada nije bio blizak”, ispričao je za Nacional jedan od vrlo bliskih suradnika Jadranke Kosor.

Gordan Jandroković pokušao je diplomatsku notu opravdati time da su Švicarci Domovinski rat nazvali građanskim, ali tome je posvećena tek jedna jedina rečenica službenog prosvjeda, tvdi list i navodi kako posjeduje prosvjednu notu iz koje se vidi da Jandroković nije govorio istinu o njenom sadržaju.

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić prošlog se tjedna oštro usprotivio slanju diplomatske note, nakon čega mu je ministar Jandroković odgovorio kako upućena nota ne znači odbranu Thompsonovih političkih stavova, nego zaštitu prava hrvatskog državljanina u inozemstvu.

Predsjednik Mesić je poslao pismo Jandrokoviću u kojem je, prema pisanju medija, oštro reagirao na hrvatsku notu uručenu švicarskom veleposlaniku, upućenu kao reakciju na odluku švicarske policije da se Perkoviću na tri godine zabrani ulazak u zemlju.

Šef hrvatske diplomacije odgovorio je predsjedniku MVPEI nije prosvjedovao niti branio Perkovićeve političke stavove i svjetonazor, nego je reagirao na obrazloženje odluke o trogodišnjoj zabrani ulaska u Švicarsku, a time i u zemlje Schengenskoga režima.
XS
SM
MD
LG