Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rat KGB-a protiv knjiga sa Zapada


Scena iz filma "Paklena pomorandža" napravljenog na osnovnu knjige koja je zabrinula KGB

U novembru 1979. šef ukrajinskog ogranka sovjetskog KGB-a Vital Fedorčuk je napisao tajnu poruku šefu republičkog Centralnog komiteta, upozoravajući na ozbiljan plan zapadnih bezbednosnih agencija da podriju Sovjetski Savez, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

Neprijatelji zemlje, upozorio je Fedorčuk, "aktivno koriste Helsinški sporazum (iz 1975) o razmeni knjiga" da izvedu "ideološke diverzantske napade na SSSR".

Poruka šefa ukrajinskog ogranka KGB-a
Poruka šefa ukrajinskog ogranka KGB-a

Fedorčukova poruka je izašla na svetlost dana pošto je ukrajinska vlada u aprilu 2015. otvorila ukrajnske arhive KGB-a, što je istraživačima dalo nezabeležen uvid u sovjetsku stranu Hladnog rata.

Da bi podržao svoje tvrdnje o antisovjetskoj zaveri, Fedorčuk navodi "otkriće naših operativaca - celi niz publikacija koje sadrže zlobne klevete sovjetske vlade i našeg društvenog poretka". Sumnjive knjige takođe "propagiraju okrutnost, nasilje i pornografiju", napisao je Fedorčuk.

Priliv strane literature u Sovjetski Savez - mada uvek mršav - povećao se posle potpisivanja Helsinškog sporazuma 1975. Između ostalog, sporazum je uključivao uopštenu posvećenost kulturnoj razmeni Istok-Zapad.

Među knjigama koje su brinule Fedorčukove operativce bio je distopijski roman Entonija Bardždisa (Anthony Burges) iz 1962. "Paklena pomorandža". Deset kopija romana na engleskom jeziku je pronađeno u kijevskim knjižarama 1979.

Fedorčukova poruka opisuje knjigu kao fundamentalno antikomunističku, uglavnom zato što banda siledžija u središtu knjige govori "poluruskim jezikom". Poruka ne nudi druge pokazatelje "zlobne satire komunističkih ideala" u knjizi.

Kada se pojavila adapticija romana režisera Stenlija Kjubrika (Stanley Kubrick) 1971, sovjetski ideolozi su smatrali da je rad manje neprihvatljiv. Časopis Junos objavio je pohvalnu kritiku koja je tvrdila da je film odrazio propast savremenog zapadnog društva.

Ipak, film nikada nije prikazan u sovjetskim bioskopima i ostao je retka poslastica za studente na državnim filmskim akademijama.

Fedoručuk je takođe izrazio zabrinutost zbog autobiografskog "Dnevnika o romanu Istočno od raja: Pisma" Džona Stajnbeka (John Steinbeck). Sovjetski Savez je najavio Stajnbekovu knjigu iz 1939. "Plodovi gneva", objavljenu u nekoliko sovjetskih izdanja, kao antikapitalističko remek delo.

Stajnbek je dva puta putovao u Sovjetski Savez kao počasni gost, iako dokumenti otkriveni prošle godine u kijevskim arhivima KGB-a pokazuju da su sovjetski operativci sumnjali da špijunira.

Malo poznat "Dnevnik o romanu" sastavljen je od Stajnbekove korespondencije i objavljen je 1969, godinu dana posle piščeve smrti. Stotina kopija na engleskom jeziku poslata je u Kijev u okviru kulturne razmene uprkos onome što je Fedročuk opisao ka "zlobni napad na Sovjetski Savez".

Stajnbek je napisao da je Sovjetski Savez osuđen na propast i da će se verovatno raspasti na nekoliko međusobno neprijateljskih etničkih država.

"Prema autorovom mišljenju", Fedorčuk piše, "zapadna društva moraju imati u vidu da bi 'kremaljski režim, predosećajući opasnost, mogao pokrenuti svetski rat kako bi sebe spasao'".

Treća knjiga koja je privukla pažnju KGB-a je bila "Dan šakala", engleskog pisca Frederika Forsajta (Frederick Forsyth) iz 1971, koja je takođe bila kontroverzna na Zapadu.

"To je praktično uputstvo za manijaka koji želi da izvede teroristički napad", žalio se Fedorčuk.

"Dan šakala" je na ruskom objavio sovjetski časopis Prostor (iz Alma Ate, sadašnjeg Almatija u Kazahstanu) 1974. posle čega je ubrzo urednik uklonjen. Zvanično su tu knjigu zabranili sovjetski cenzori 1977. Ipak, 70 kopija na engleskom se pojavilo u Kijevu preko kulturne razmene.

Fedorčuk je takođe spomenuo autobiografski esej "Sunce i čelik" japanskog autora Jukija Mišime. Taj rad poznatog antimarksističkog autora navodno "promoviše takozvani neosamurajizam", mada Fedorčuk ne definiše taj neologizam.

Neke zapadne knjige spomenute u Fedorčukovoj poruci nisu neprihvatljive same po sebi, već zbog subverzivnih reklama koje sadrže.

On tvrdi da je zbirka pesama engleskog pesnika Vilijema Blejka (William Blake) sadržala umetak koji promoviše knjigu ruskog pesnika Josifa Brodskog koji je proteran iz Sovjetskog Saveza 1972. Roman Džona Čivera (John Cheever) sadrži reklamu za "Lenjin u Cirihu" Aleksandra Solženjicina.

Fedorčukovi KGB-ovi operativci su u kijevskim knjižarama takođe pronašli nekoliko dela objavljenih u zemljama istočnog bloka koje su zaslužile kritiku. Špijuni su pronašli dve kopije na poljskom "Umetnost ljubavi" poljske ginekološkinje i seksološkinje Mihaline Vislocke (Michalina Wislocka). Napisan 1974. i u Poljskoj objavljena tek 1978, vodič za seks je od tada štampan i prodat u najmanje sedam miliona primeraka.

Fedorčukova poruka suvoparno opisuje knjigu kao "uputstvo o tehnologijama seksa s odgovarajućim ilustracijama".

KGB je takođe označio poljsku antologiju prevoda ukrajinske poezije iz 1977. koja sadrži dela "osoba poznatih po ozbiljnim nacionalističkim težnjama".

Fedorčuk je primetio da je "nekolicina njih... pre 10 ili 15 godina objavila nekoliko grafomanskih pesama i trenutno nemaju nikakve veze s literarnim procesom". Ipak, dodao je, poljska zbirka ih predstavlja kao "nepriznate genije" i "žrtve partijskog terora nad književnošću".

Sve knjige spomenute u Fedorčukovoj poruci zaplenio je KGB, osim dela Stajnbeka i Blejka. Nije dato objašnjenje za Stajnbekovo izuzimanje, iako knjiga sadrži najdirektniju i najočigledniju kritiku Sovjetskog Saveza.

Blejkova zbirka je na kraju prošlo zato što su operativci KGB-a mogli da uklone reklamu za Brodskog bez oštećivanja knjige.

XS
SM
MD
LG