Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tri tisuće izbjeglica ušlo u Hrvatsku kod Strošinaca


Izbjeglice u blizini naselja Strošinci, 26. rujna 2015.

U Hrvatsku je od početka izbjegličke krize ušlo oko 66.500 ljudi, a samo u petak ta brojka je bila 10.000. Sada je najveći problem u Strošincima u županjskoj Posavini, javlja Hrt.hr. U tom mjestu je 3.000 izbjeglica noćas ilegalno prešlo hrvatsku granicu i do deset sati policija je blokirala njihov ulazak.

Potom su autobusima prevezeni do željezničke stanice u Vrabanji odakle ih vlak vozi u Mađarsku. Još oko 1.000 njih, na poljima, pod kišom i hladnoćom, čeka prijevoz do željezničke stanice.

Izbjeglice stižu i na područje Tovarnika i Iloka. Prevoze se u prihvatni centar u Opatovcu, a nakon odmora idu prema graničnim prijelazima s Mađarskom: Baranjskom Petrovom Selu, Terezinu Polju i Botovu.

Najveći dio migranata smješta se u privremeno prihvatilište u Opatovcu, prije nego što nastave put prema Mađarskoj. U Opatovac je noćas stiglo 1.200 izbjeglica.

Inače, u subotu potpredsjednik Vlade Hrvatske, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, poručio je Srbiji da "ne muči" izbjeglice tranzitom preko Hrvatske u Mađarsku, već da njihov odlazak u Mađarsku riješi "direktno".

"Poruka je stalna. Ne mučite ljude i ne tranzitirajte ih u Hrvatsku pa da ih mi onda šaljemo u Mađarsku. Riješite to direktno", rekao je Ostojić novinarima u Opatovcu, gdje se nalazi privremeni izbjeglički kamp, javili su mediji u Hrvatskoj.

Na pitanje funkcionira li i dalje prijelaz izbjeglica preko srpsko-mađarske granice Horgoš, Ostojić je odgovorio da je taj prijelaz u petak prešlo oko 300 osoba, a potom još 30, ali da je to bio "pokušaj prikaza da i to tamo funkcionira", baš kao i posjeta čelnika Srbije prihvatnom centru Principovac kod Šida.

"Pozivam vas da odete tamo i sami se uvjerite da u tom centru više nema nikoga. Za vrijeme konferencije za novinare bilo je tamo oko 200 ljudi, a već za sat vremena centar je bio prazan", rekao je Ostojić.

On je ocijenio da je važno da Mađarska i dalje prima izbjeglice koje stižu organizirano iz Hrvatske i transportira ih dalje.

"Situacija je, rekao bih, status quo", dodao je Ostojić.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Istodobno, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, te potpredsjednik Vlade Srbije, Aleksandar Vulin, rekao je u subotu da izbjeglice u Srbiji imaju slobodu kretanja i sami odlučuju na koji granični prijelaz će otići.

Vulin je konstatirao da je srpski azilni sistem bolji od hrvatskog.

"Mi migrante ne trpamo u vagone, ne usmeravamo ih i ne vodimo ih na Horgoš, kao što ih ne vodimo ni na Tovarnik, već sami odlučuju gde će ići", rekao je Vulin, reagirajući na izjavu ministra policije Hrvatske Ranka Ostojića koji je Srbiji poručio da "ne muči migrante i ne šalje ih u Hrvatsku".

Vulin je naveo da se Srbija prema izbjeglicama odnosi kao prema ljudima, a "ne kao prema stoci", te da ih neće "trpati u stočne vagone i voditi na bilo koju granicu".

Novi val izbjeglica

Očekujući novi izbjeglički val Slovenija je počela jačati kapacitete za njihov smještaj uz granicu s Mađarskom i Austrijom, a slovenski Crveni križ zatražio je od Crvenog križa u Ženevi pomoć od 300.000 eura za vreće za spavanje i toplu odjeću za izbjeglice.

Slovenska ministrica unutrašnjih poslova Vesna Györkös Žnidar u subotu je posjetila Lendavu, na granici s Mađarskom, te zahvalila lokalnim vlastima na razumijevanju i privremenom smještaju izbjeglica koje su krajem prošle i početkom ove sedmice privremeno boravili u tamošnjem prihvatnom centru, na putu prema svojim konačnim destinacijama.

Potvrdila je da će zbog mogućeg dolaska novog vala izbjeglica u Sloveniju kapacitet svih prihvatilišta biti povećan.

Slovenska ministrica će se u ponedjeljak sastati s mađarskim kolegom Sandorom Pinterom, kako bi uskladili postupke u slučaju dolaska većeg broja izbjeglica na slovensko-mađarsku granicu. Na njoj je prije nekoliko dana počelo postavljanje bodljikave žice, ali je Budimpešta zbog nezadovoljstva Ljubljane tu odluku povukla.

Slovenska Civilna zaštita potvrdila je da je nedaleko od graničnog prijelaza Šentilj u subotu počelo postavljanje šatorskog naselja za slučaj dolaska velikog broja izbjeglica koji bi se kretali prema Austriji.

Povećan je i kapacitet izbjegličkog centra u Gornjoj Radgoni uz samu granicu s Austrijom. Kroz Sloveniju je do sada prošlo oko 3.800 izbjeglica i migranata, a u državi su zadržani samo oni koje je vratila Austrija i tridesetak osoba koje su se u Sloveniji odlučile zatražiti azil.

Merkel: Duh reunifikacije

Angela Merkel
Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u subotu spomenula "opći osjećaj" koji je animirao Njemačku u trenutku ujedinjenja zemlje 1990. godine, ocijenivši da on može danas pomoći zemlji da otkrije izazov integracije izbjeglica.

"Njemačko jedinstvo je prirodno bilo nešto vrlo specifično. Ne može se lako uporediti s valom izbjeglica danas", rekla je Merkel u svom sedmičnom govoru, dok Njemačka uskoro proslavlja 25 godina od svoje reunifikacije, 3. oktobra 1990. godine.

"U to vrijeme pokazali smo ovo: suočeni s evolucijom stvari, imali smo snage da savladamo ovu evoluciju", rekla je kancelarka, podsjetivši da će integracija imigranata koji masovno dolaze u Njemačku zahtijevati ogromne napore u pogledu integracije.

"Međutim, opći osjećaj - kada nam se pokaže veliko iskušenje, mi ćemo u njemu uspjeti - ja mislim, mi možemo sve uraditi kada prizovemo sjećanje", rekla je Merkel.

Njemačka očekuje 800.000 podnesaka za azil ove godine, apsolutan rekord, prema 200.000 u 2014. godini.

Između januara i kraja jula, 256.938 osoba je podnijelo zahtjev za azil u Njemačkoj, od kojih je 55.587 osoba izjavilo da je iz Sirije.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG