Dostupni linkovi

Evropljani (ne)zadovoljni životom


Anketirani građani su najviše zabrinuti u vezi sa sudbinom svojih radnih mesta, problemima sa troškovima života, dostupnošću energije i stambenog prostora
Anketirani građani su najviše zabrinuti u vezi sa sudbinom svojih radnih mesta, problemima sa troškovima života, dostupnošću energije i stambenog prostora
Prema najnovijem istraživanju Eurobarometra većina stanovnika zemalja Evropske unije nije zadovoljna ekonomskom situacijom i nema preterano optimistične prognoze kada je u pitanju način života u 2010. godini.

Ipak, većina Evropljana je relativno zadovoljna ličnim životom, mada su im globalni ekonomski problemi izvor većih briga, pokazalo je ovo najnovije istraživanje.

Anketirani građani su najviše zabrinuti u vezi sa sudbinom svojih radnih mesta, problemima sa troškovima života, dostupnosti energije i stambenog prostora, kao i oko načina funkcionisanja administracije Unije, prenela je agencija Rojters.

Istraživanje je obavljeno na više od 25.000 stanovnika EU-a, u maju i junu prošle godine, u vreme kada su statistički podaci govorili da privreda EU beleži godišnji pad od pet odsto.

Znatna većina anketiranih u 23 zemlje članice nezadovoljna je ekonomskom situacijom, a najnezadovoljniji su bili građani Latvije, Mađarske, Irske i Grčke.

Zadovoljstvo ekonomskom situacijom izrazili su samo anketirani u Danskoj, Luksemburgu, Holandiji i na Kipru, s tim što je i to zadovoljstvo bilo samo relativno umereno.

RAZLIKE U PROCENAMA

Anketirani iz gotovo svih zemalja Evropske unije takođe su pretežno pesimistični kada su u pitanju prognoze prilika u 2010. godini.

Uz to, većina anketiranih Evropljana smatra da se opšta situacija u EU pogoršala u odnosu na 2004. godinu, iako su mnogi generalno zadovoljni životom na ličnom planu.

Ne iznenađuje podatak da su najpozitivniji odgovori zabeleženi u skandinavskim zemljama Švedskoj, Finskoj i Danskoj, s obzirom da su one poznate po dobrom i stabilnom standardu.

Najnegativnije ocene o svom životu dali su građani Mađarske, Bugarske, Rumunjske i Grčke.

Anketari su pokušali da procene i stepen očekivanog zadovoljstva u narednih godinu dana, a na bazi ponuđenih odgovora će život postati - "bolji" ili "gori".

Mereno na skali od - 100 do +100, prosečna očekivanja stanovnika EU izražena su ocenom +10, što znači da se pretežno računa na poboljšanje životnih prilika, mada ne u značajnoj meri.
XS
SM
MD
LG