Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Irsko "da" šansa za zemlje Balkana


Irska podrška za reformski sporazum Evropske unije mogla bi dati nadu balkanskim zemljama na njihovom kompliciranom putu do članstva, ocijenila je u nedjelju agencija Reuters.

Britanska novinska agencija, međutim, smatra da bi nedavni incidenti koji podsjećaju na etničke podjele i ksenofobiju u regiji iz ranijih godina mogli predstavljati nove prepreke na putu zemalja zapadnog Balkana ka najvećoj i najuspešnijoj regionalnoj integraciji na svijetu.

"Da" na irskom referendumu će debatu u EU učiniti opuštenom, što je dobro za Balkan, rekao je jedan zvaničnik EU-a prije nego što su rezultati izjašnjavanja Iraca u petak i bili bili poznati.

Međutim, baš kad bi izgledi trebalo da rastu, dopisnik Reutersa iz Beograda ocjenjuje da atmosfera u regiji postaje mračnija, s obzirom na spor tempo promjena, lošu privredu i nedavne incidente koji podsjećaju na nasilnu prošlost u zemljama zapadnog Balkana.

U prilog tome Reuters navodi etničke tenzije u Makedoniji koje su izbile nakon što je objavljena enciklopedija koju je finasirala država i zbog koje su uvrijeđeni Albanci u Makedoniji, kao i na susjednom Kosovu i Albaniji.

Agencija navodi i da se u Bosni i Hercegovini širi jaz imeđu dva entiteta - Republike srpske i Federacije BiH, zbog čega su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države sazvale specijalni sastanak u Sarajevu.

Incidenti koji su uzbunili posmatrače Balkana uključuju i fatalno premlaćivanje francuskoga nogometnog navijača prošlog mkeseca u jednom beogradskom kafiću i otkazivanje gay parade nakon što su desničarske grupe zaprijetile nasiljem, prenio je Tanjug.

(Izvor: Fena)
XS
SM
MD
LG