Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Široka vlada ili novi izbori u Makedoniji?


Predsednik Makedonije Đorge Ivanov i mandatar Nikola Gruevsk

Marko Trošanovski, predsednik skopskog Instituta za demokratiju, za “Zašto?” analizira mogući razvoj situcije oko formiranje nove makedonske vlade, za šta je mandat dobio čelnik VMRO-DPMNE i bivši dugogodišnji premijer Nikola Gruevski.

  • Agenda

Situacija je bila komplicirana i prije nego što je platforma promovisana u javnosti od strane albanskih partija iz tog razloga jer je raspodjela manadata nakon izbora takva da se ne može lako napraviti parlamentarna većina potrebna za vladajuću koaliciju.

Stvari se još više kompliciraju nakon ove platforme, posebno zato što su tačke koje platforma sadrži veoma problematične za bilo koju makedonsku partiju za uvrštavanje u svoju agendu.

  • Momentum

Za sada, sve kombinatorike oko iduće vlade su veoma komplikovane i možda je široka koaliciona vlada nesto sto je mogući ishod ove situacije.

Mislim da je taj scenario veoma moguć, osobito zato što kad bi nova vlada trebala organizirati nove izbore onda se onaj momentum koji je postojao prije ovih izbora neće ponoviti.

Procenat neopredeljenih glasača koji su podržali opoziciju i koji su glasali protiv VMRO-DPMNE, recimo, neće biti tako veliki i mislim da će Demokratska unija za integraciju (DUI), kao albanski partner koji je preuzeo i na neki način vratio liderstvo sa ovom paltformom, zajedno sa VRMO-DPMNE imati mnogo bolje rezultate ako bi se novi prevremeni izbori održali ove godine.

  • Spremnost

Takozavani “majski dogovor” znači da bi samo pobednička stranke trebalo da formiraju koaliciju ali ako Gruevski ne uspe da formira vladu i ako to uradi Socijaldemokratski savez (SDS) to bi implicitno značilo da mora prihvatiti neke platformske tačke koje su promovisale albanske partije.

Ne znam koliko je sam SDS spreman da to uradi.

  • Kratak rok

I da se to ostvari i da SDS prihvati neke tačke albanske platforme, znači da će slijediti veoma intenzivan period protesta od strane veoma moćne VMRO-DPMNE i da će na kratak rok to opet rezultirati sa prevremnom izborima koji bi najviše išli u korist upravo VMRO-DPMNE i DUI.

Kada je premijer Gruevski rekao da će se, ako ih DUI izneveri, VMRO-DPMNE vratiti mnogo jači nego sad mislim da je mislio upravo na ovo.

  • Dva scenarija

Izbor je vrlo jednostavn, posebno jer je VMRO-DPMNE već rekao u famoznom partijskom proglasu u decembru prošle godine da neće učestvovati ni u kakvim pregovorima u budućnosti uz medijaciju sa strane.

Ako stvari ostavimo na domaćim političkim akterima misli da ova dva scenarija, prevremeni izbori organizirani od strane široke vlade ili kao rezultat političke krize su veoma mogući, čak i jedina mogućnost.

XS
SM
MD
LG