Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iran postavio Zapadu ultimatum


Iran je danas dao Zapadu rok od mesec dana da prihvati kontra-predlog planu UN za zamenu obogaćenog uranijuma za nuklearno gorivo i upozorio da će, ako protivpredlog ne bude prihvaćen, sam početi da proizvodi gorivo za nuklearne reaktore.

Iran je odbacio rok koji su postavile SAD i njeni partneri - kraj 2009. godine - da prihvati plan sačinjen u UN prema kojem bi Teheran zamenio obogaćeni uranijum za nuklearno gorivo. Plan je zahtevao da sav uranijum bude zamenjen odjednom.

Time bi se, kako se smatra, u smanjile zalihe Iranu niskobogaćenog uranijuma i ograničile mogućnosti za proizvodnju nuklernog oružja.

Teheran je umesto toga izašao s kontrapredlogom: da Zapad ili proda nuklearno gorivo Iranu ili zameni nuklearno gorivo za obogaćeni uranjum Irana u manjim paketima.

"Dali smo im ultimatum. Ostao je jedan mesec i to je kraj januara", rekao je na državnoj televiziji iranski ministar spoljnih poslova Manušer Motaki.

Ocenjuje se da će čak i ako Teheran odmah počne da radi na proizvodnji nuklearnog goriva, biti potrebne godine pre nego što savlada tehnologiju da obogaćeni uranijum nivoa 20 odsto pretvori u oblik potreban za reaktor za medicinska istraživanja.

Obogaćivanje uranijuma zabrinjava svetske sile, budući da se visoko-obogaćeni uranijum koristi za pravljenje nuklearnog oružja, a Iran tvrdi da je taj program u mirnodopske svrhe, kao što je proizvodnja struje.

Dužnosnik Bele kuće kako Iran "sam sebi zatvara put" ovim ultimatumom.

Majk Hamer, portparol Veća za nacionalnu bezbednost Beele kuće, kazao je kako Iran nema razloga da odbaci zapadnih zemalja, javiila je agencija AP.

Hamer je kazao kako pristup Zapada nudi način da Iran zadovolji svoju potrebu za nuklearnim gorivom, kao i da plan ima potporu međunarodne zajednice.
XS
SM
MD
LG