Dostupni linkovi

Na subotnjim protestima u Teheranu deset mrtvih


Teheran, 20. jun 2009.
Teheran, 20. jun 2009.

Najmanje deset osoba je poginilo i više od 100 je povređeno tokom subotnjeg protesta opozicije u Teheranu, navodi se u današnjem, novom izveštaju iranske državne televizije, koja za ove incidente krivi "terorističke agente".

"Prisustvo terorističkih agenata i njihovo korišćenje vatrenog oružja i eksploziva moglo je da se oseti tokom jučerašnje pobune u kvartovima Enkelab i Azadi... nažalost u neredima koji su se završili pobunom, deset ljudi poginulo i više od 100 je povređeno", navodi se u televizijskom izveštaju.

Zamenik šefa iranske policije Ahmad Reza Rdadn rekao je za televiziju da snage reda "nisu koristile oružje kako bi rasterale demonstrante" i da su se agenti terorističke organizacije Mudžahedini naroda "infiltrirali" među učesnike protesta.

Teheran, 20. jun 2009.
Pre ove informacije, televizija je prethodno javila da je "više osoba juče poginulo" kada je tokom protesta opozicije u Teheranu zapaljena džamija, potom demantovala tu vest. Pres TV je objavio da je 13 osoba poginulo.

Agencija Frans pres je javila da je u Tehernu od jutros mirno, ali da učesnici jučerašnjih demonstracija najavljuju da će se posle podne ponovo okupiti na protestima.

Teheran, 20. jun 2009.
Lider opozicije u Iranu Mir Hosein Musavi juče je kritikovao odluku vrhovnog verskog vođe ajatolaha Alija Hamneija, koji je naložio okončanje protesta opozicije i dosadašnjeg predsednika Mahmuda Ahmadinedžada proglasio izbornim pobednikom.

Podsetimo, protesti u Iranu započeli su zbog nezadovoljstva izazvanog prošlonedeljnim proglašenjem pobednika predsedničkih izbora, na kojima je prema zvaničnim podacima pobedio Mahmud Ahmadinedžad. Njegov protivkandidat Musavi izjavio je da su izbore obeležile brojne neregularnosti i zatražio je njihovo poništavanje.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG