Dostupni linkovi

Protest iranske opozicije nije otkazan


Tihi protesti u Teheranu, 18. jun 2009.
Tihi protesti u Teheranu, 18. jun 2009.

Protest opozicije koji je najavljen za danas nije otkazan uprkos upozorenju vrhovnog iranskog vođe ajatolaha Alija Hamneija da se prekinu demonstracije protiv izbora Mahmuda Ahmadinedžada za predsednika Irana, saznaje se iz opozicionih krugova.

"Nisam čuo ništa što ukazuje da je protest opozicije otkazan. Kako je najavljeno, održaće se u 16.00 (po lokalnom vremenu) na Trgu Enkeleb", u centru Teherana, rekao je jedan od savetnika opozicionih lidera.

Jedan od protivkandidata Ahmadinedžada na izborima, kandidat reformskih snaga Mahdi Karubi, pozvao je pristalice opozicije da se okupe danas u Teheranu. Sinoć je veliki broj pripadnika verske milicije odane predsedniku Ahmadenidžadu raspoređen na ulicama Teherana, a na glavnim saobraćajnicima su napravljene barikade.

Prema rečima očevidaca, prvi put od početka protesta pripadnici milicije su u uniformi i nose šlemove i pendreke, neki i kalašnjikove. Iranske vlasti danas su zatražile od Mir Hoseina Musavija, koji je drugi po broju osvojenih glasova na izborima 12. juna, da ne poziva na proteste i da ne podrži ilegalna okupljanja.

"Umesto da optužujete snage reda... od vas očekujemo da ne pozivate na ilegalne demonstracije i da ne podržite takva okupljanja"
, rekao je zvaničnik iranskog Saveta za nacionalnu bezbednost Abas Mohtadž. I guverner Teherana Morteza Tamadone juče je zabranio da se danas održe demonstracije.

Hamnei je juče odbacio navode opozicije o izbornoj prevari i zatražio od pristalica opozicije da prekinu proteste. Upozorio je da će, "ako bude krvoprolića, oni koji predvode preteste biti direktno odgovorni". Prema podacima organizacije Amnesti internešenel, 10 osoba je poginulo u Teheranu tokom višednevnih protesta zbog izbora Ahmadinedžada za predsednika.

Musavi se nije pojavio pred Savetom čuvara Revolucije


Dva kandidata na predsedničkim izborima u Iranu - Mir Hosein Musavi i Mehdi Karubi, u subotu se nisu pojavili pred Savetom čuvara Revolucije koji ispituje osporavanje izbora, javila je agencije Irna, pozivajući se na izvore u tom Savetu. Savet čuvara Revolucije, koji je nadležan za rezultate izbora, danas bi trebalo da sasluša tri protivkandidata predsednika Mahmuda Ahmadenidžada - Musavija, Karubija i Mohsena Rezaja.

Mir Hosein Musavi će se uskoro obratiti iranskom narodu i "preneti mu važnu poruku", navodi se danas na sajtu njegovog lista Kalameh.

(Izvor: Beta)

* * * * *
Pogledajte video u kojem se Irancima obraća vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei.

Khamenei's speech June 19
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00
XS
SM
MD
LG