Dostupni linkovi

Proglašena pobeda Ahmadinedžada, incidenti u Teheranu


Povređeni učesnik nereda koji su izbili nakon objavljivanja izbornih rezultata

Ministarstvo unutrašnjih poslova Irana saopštilo je da je na izborima održanim u petak sa osvojenih 62,63 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora pobedio dosadašnji predsednik države Mahmud Ahmadinedžad. S druge strane, njegov protivkandidat Mir Hosein Musavi tvrdi da je on pobednik i optužuje vlasti za izbornu krađu.

Prema istom izvoru glavni protivnik, bivši premijer Mir Hosein Musavi, osvojio je 33,75 odsto glasova, a na izbore je izašlo preko 80 odsto od 46,2 miliona birača. Zbog velikog odziva građana, glasanje je produženo za šest sati i glasalo se do ponoći. Analitičari su procenjivali da će veća izlaznost doneti pobedu opozicionom kandidatu Musaviju, koga podržava veliki broj mladih.

Pre nego što su zatvorena birališta noćas oko ponoći, Musavi je izjavio da je on pobednik, ali samo nekoliko trenutaka nakon njegove izjave državna agencija IRNA objavila je da je novi predsednik ponovo Ahmadinedžad.

Musavi je u subotu pozvao ajatolaha Ali Hamneija,vrhovnog vođu Irana, da interveniše i da zaustavi, kako je rekao, kršenja zakona. Vrhovni vođa je, međutim, kako je javila iranska državna televizija, nazvao ponovni izbor Ahmadinedžada za predsednika "pravim praznikom", a izbore "ogromnim
uspehom".

Musavi je ukazao i na neregularnosti na pojedinim glasačkim mestima i rekao da su neka birališta zatvorena ranije iako su ljudi još čekali da glasaju, da su negde glasači sprečeni da glasaju i da su njegovi posmatrači izbačeni sa nekih mesta gde su se brojali glasovi.

Državne televizije u Iranu objavljuju isključivo rezultate Ministarstva unutrašnjih poslova, a prema izvorima u listovima bliskim Musaviju, njima je poručeno da promene naslovne strane na kojima je pisalo da je Musavi pobednik, pa su te novine izašle jutros sa praznim delovima stranica na mestima sa kojih su članci sklonjeni.

Mlade pristalice Musavija sukobile se sa policijom


Očevici i agencija AFP javljaju da se u subotu posle podne više hiljada demonstranata okupilo u centru Teherana, nakon objavljivanja rezultata izbora, kako bi protestovalo zbog "neregularnosti na izborima" na koje je ukazao Musavi. Pristalice Musavija sukobile su sa policijom uzvikujujući slogane "Smrt diktatoru", "Musavi,Musavi, dobićemo glasove", a neki su bacali i kamenice na policiju.
Teheran: Sukobi demonstranata i policije

Kako navodi Asošijeted pres, demonstranti su ispred ministarstva unutrašnjih poslova napravili barikadu od guma koje su zatim zapalili. Policija, javljaju agencije, rasteruje demonstrante pendrecima i suzavcem.

Izborni štab Musavija apelovao je na uzdržanost njegovih pristalica, a ministar unutrašnjih poslova Sadek Mahasuli upozorio je građane da ne prisustvuju "nedozvoljenim okupljanjima".

* * * * *
Pogledajte atmosferu sa glasanja održanog u petak.

Young Iranians
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00
XS
SM
MD
LG