Dostupni linkovi

U Iranu uhapšeno preko 100 protestanata


Neredi u Teheranu nakon objavljivanja izbornih rezultata, 13. jun 2009.
Neredi u Teheranu nakon objavljivanja izbornih rezultata, 13. jun 2009.

Više hiiljada uglavnom mlađih osoba izašlo je u subotu na ulice Teherana i sukobilo se sa policijom, nakon što su objavljeni rezultati predsedničkih izbora na kojima je pobedio dosadašnji predsednik Mahmud Ahmadinedžad. Iranska policija uhapsila je sinoć preko 100 protestanata, uključujući i brata bivšeg predsednika Irana, Mohamada Rezu Katamija. Kako navode agencije, uhapšeni su članovi iranske vodeće reformističke stranke Mošarekat.

Musavi Supporters Protest In Tehran-02
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:11 0:00


Podsetimo, dosadašnji iranski predsednik Ahmadinedžad, prema zvaničnim rezultatima, pobedio je u prvom krugu predsedničkih izbora sa osvojenih 62,63 odsto glasova, izjavio je u subotu ministar unutrašnjih poslova Irana Sadeh Mahsuli. Njegov glavni protivnik, proreformista Mir Husein Musavi osvojio je 33,75 odsto glasova i tvrdi da su izbori bili obeleženi brojnim neregularnostima.

(Izvor: Beta)

Musavi pozvao pristalice da ne pribegavaju nasilju

Više hiiljada uglavnom mlađih osoba zbog izbornih rezultata izašlo je u subotu na ulice Teherana i sukobilo se sa policijom. Demonstranti su osporavali rezultate predsedničkih izbora održanih u petak u Iranu na kojima je prema zvaničnim rezultatima ubedljivu pobedu odneo dosadašnji predsednik Muhamad Ahmadinedžad.

Musavi Supporters Protest In Tehran
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00


Musavi je pozvao sinoć svoje pristalice da zadrže mir i ne pribegavaju nasilju.

Odlučno tražim od vas da ne napadate ni pojedinca ni grupu, da budete pribrani i da se suzdržite od bilo kakvog nasilja.
"Nepravilnosti tokom predsedničkih izbora su veoma ozbiljne i vaše je pravo da se osećate oštećenim",
navodi se u saopštenju Musavija koje je objavljeno na internet stranici njegovog izbornog štaba.

"Istovremeno, odlučno tražim od vas da ne napadate ni pojedinca ni grupu, da budete pribrani i da se suzdržite od bilo kakvog nasilja",
dodao je on.

Poziv na poništavanje izbora

Udruženje bivšeg reformskog predsednika Irana, Mohameda Hatamija zatražilo je sinoć poništavanje predsedničkih izbora na kojima je prema zvaničnim rezultatima pobedio dosadašnji šef države Mahmud Ahmadinedžad i organizovanje novih izbora.

Predstavnici udruženja koje okuplja uglavnom islamske verske lidere i čiji je Hatami jedan od osnivača, izrazili su zabrinutost "zbog masovnog lažiranja" rezultata glasanja.
Arhivski snimak: Mohamed Hatami (levo) i Mir Husein Musavi (desno)

Udruženje u saopštenju ocenjuje da bi "poništavanje izbora i organizovanje novih u mirnijoj atmosferi predstavljalo dobar način da se povrati poverenje stanovništva i da (se uspostavi) nacionalno pomirenje". Bivši iranski predsednik je tokom izborne kampanje pozvao birače da glasaju za Hoseina Musavija koji je ranije tog dana nakon objavljivanja rezultata izbora, upozorio na uspostavljanje "tiranije" u Iranu.

Ahmadinedžad: Izbori su bili potpuno slobodni

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad ocenio je svoj ponovni izbor za šefa države kao "veliku pobedu", dodajući da su izbori bili "potpuno slobodni". Na izborima održanim u petak "iranski narod je pružio nadu drugim narodima i razočarao one koji su mu želeli zlo", rekao je Ahmadinedžad u televizijskom obraćanju naciji.

"To je velika pobeda... Bili su to potpuno slobodni izbori",
dodao je on.

"Danas krećemo novim putem koji će, iako ide u istom smeru kao i prethodni, ipak ići na jednom višem nivou", rekao je Ahmadinedžad ocenjujući svoju pobedu "velikom epopejom".
Ahmadinedžad na glasanju
Predsednik je pozvao svoje pristalice da se okupe u nedelju na trgu Vali-Asr, u centru Teherana, na istom mestu gde su u subotu protestovale pristalice Musavija. Ahmadinedžad je ponovio da će se boriti protiv "profitera" režima aludirajući na Musavija i njegovog saveznika i bivšeg predsednika Irana Akbara Hašemija Rafsandžanija koji je Musaviju pružio podršku tokom izborne kampanje.

"Niko neće moći da traži privilegije za sebe i svoju porodicu",
rekao je Ahmadinedžad. Iranski predsednik osudio je način na koji su strani mediji pokrivali izbore dodajući da su time naneli štetu iranskom narodu.

Ovo je velika pobeda u trenutku kada se propaganda van Irana a ponekad i u samom Iranu potpuno mobilisala protiv našeg naroda.
"Ovo je velika pobeda u trenutku kada se propaganda van Irana a ponekad i u samom Iranu potpuno mobilisala protiv našeg naroda",
rekao je Ahmadinedžad. "Narod Irana je bio pod teškim pritiskom i protiv njega je organizovan psihološki rat. Veliki broj stranih medija... organizovao je pravi rat protiv našeg naroda", kazao je on.

Kako javlja izveštač Frans presa, u Teheranu je sinoć prekinut telefonski saobraćaj prvog mobilnog operatera koji je pod kontrolom države. Slanje SMS poruka bilo je onemogućeno još od petka kada su počeli izbori. Slanje poruka putem mobilnih telefona bio je jedan od glavnih načina komunikacije pristalica Musavija. Osim toga, veb-sajtovi poput Fejsbuka i Jutjuba, kao i neki domaći opozicioni sajtovi cenzurisani su, a od petka posle podne korisnicima interneta je onemogućen pristup.

SAD oprezno o situaciji u Iranu

Svetski lideri danas su oprezno reagovali na rezultate predsedničkih izbora u Iranu, izražavajući nadu da će budući predsednik ublažiti tvrd stav o spornom nuklearnom programu zemlje i prekinuti politiku suprotstavljanja međunarodnoj zajednici.
Iran: Policija bije jednog od protestanata protiv izbornih rezultata, 13. jun 2009.

U Vašingtonu je saopšteno da SAD pažljivo prate razvoj situacije u Iranu nakon predsedničkih izbora u toj zemlji i razmotriće optužbe o izbornim nepravilnostima i proglašenoj pobedi dosadašnjeg šefa države Mahmuda Ahmadinedžada. Istovremeno, američka državna sekretarka Hilari Klinton koja trenutno boravi u poseti Kanadi izrazila je nadu da rezultati predsedničkih izbora u Iranu "zaista i predstavljaju volju i želju stanovništva".

Palestinski islamski pokret Hamas čestitao je Ahmadinedžadu pobedu uz ocenu da je njegov ponovni izbor "dokaz o uspehu" režima u Teheranu i "pobeda iranske demokratije".

(Izvor: Beta)

* * * * *
Pogledajte atmosferu sa izbora u Iranu održanih u petak.
Iran Votes
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00
XS
SM
MD
LG