Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iran: Troje osuđeno na smrt zbog učešća na protestima


Iranske vlasti osudile su na smrt tri osobe koje su u vezi sa demonstracijama nakon spornih predsedničkih izbora, saopšteno je danas u Teheranu.

Portparol iranskog Ministarstva pravde Zahed Baširi Rad izjavio je da je Revolucionarni sud Teherana osudio na smrt tri osobe koje su bile izvedene pred lice pravde zbog svoje uloge u postizbornim incidentima, prenela je agencija Isna.

Baširi Rad je rekao da su te tri osobe, predstavljene javnosti samo inicijalima, priznale da su krive i zbog veza sa zabranjenim organizacijama u Iranu.

Prema njegovim rečima, dve osobe sa inicijalima M.Z. i A.P. su osudjene zbog veze sa Monarhističkom asocijacijom Irana a treća sa inicijalima N.A. zbog veze sa grupom Monafegin - iranskom opozicionom grupom u egzilu poznatom i kao Narodni mudžahedini.

Baširi Rad je istakao da presude "nisu konačne" i da osudjeni mogu da se žale Vrhovnom sudu.

Prema zakonu, pre izvršenja presudu mora da potvrdi Apelacioni sud, a potom i Vrhovni sud.

Reformistički iranski sajt mowjcamp.com objavio je u četvrtak da je na smrt osudjen Muhamed Reza Zamani, član Monarhističke asocijacije Irana.

Medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel zatražila je od iranskih vlasti da aboliraju Zamanija, izrazivši strahovanje da takva kazna "ne otvori put za druge smrtne kazne protiv onih kojima se sudi zbog sličnih zločina".

Na predsedničkim izborima 12. juna ponovo je pobedio dotadašnji šef države Mahmud Ahmadinedžad. Opozicija je tvrdila da je na izborima zabeležen veliki broj neregularnosti. Vlasti su odgovorile represivno na masovne demonstracije, uhapsivši više od 4.000 ljudi.

U postzibornim nemirima koji su danima potresali Iran, prema navodima vlasti, 36 osoba je izgubilo život. Opozicija, medjutim, tvrdi da je poginulo 72 ljudi.
XS
SM
MD
LG