Dostupni linkovi

Novo nuklearno postrojenje udarac zapadnim silama


Mahmud Ahmadinedžad na konferenciji za novinare u Njujorku, 25. septembar 2009.
Mahmud Ahmadinedžad na konferenciji za novinare u Njujorku, 25. septembar 2009.
Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u subotu uveče po povratku iz Njujorka, gde je učestvovao na zasedanju Generalne skupštine UN, da je objava Teherana da gradi novo postrojenje za obogaćivanje uranijuma "težak udarac" zapadnim silama, prenela je agencija Ilna.

Iranski predsednik rekao je novinarima da je to pitanje dobilo tolike razmere da zapadne sile "žale što su o tome pričale".

"Oni mogu da nastave da vode taj slučaj (protiv Irana) putem medija, ali to predstavlja težak udarac aroganciji", rekao je on.

Glavni iranski stručnjak za nuklearnu energiju Ali Akbar Salehi izjavio je da će Teheran dozvoliti inspektorima UN da istraže još nezavršen pogon za obogaćivanje uranijuma, ali nije precizirao kada će inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posetiti to postrojenje.

Iran je nedavno saopštio da u planinskom području blizu svetog grada Kom gradi podzemno postrojenje, koje je pod snažnim obezbeđenjem. a gde je planirano da bude smešteno 3.000 centrifuga koje će uskoro proizvoditi nuklearno gorivo.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozdravila je odluku Irana da dozvoli inspektorima UN da obiđu novi nuklearni pogon te zemlje.
XS
SM
MD
LG