Dostupni linkovi

Ahmadinedžad kritikovao Zapad


Mahmud Ahmadinejad
Mahmud Ahmadinejad
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je u prvom govoru poslije polaganja zakletve izrekao nove kritike na račun zapadnih sila i naglasio da će se Islamska Republika usprotiviti "silama represije".

"Usprotivićemo se ugnjetačima i pokušati da ispravimo globalne mehanizme diskriminacije, da bi od toga korist imali svi narodi u svijetu", rekao je Ahmadinedžad.

On je dodao da su izbori koji su održani 12. juna "označili početak velike promjene u Iranu i svijetu". Poslije izbora izbili su nemiri u kojima je poginulo najmanje 30 ljudi.

"Rekli su da će priznati izbore, ali da neće uputiti čestitke. To znači da oni žele samo demokratiju koja služi njihovim interesima i da ne poštuju glasove i prava naroda", dodao je Ahmadinedžad, komentarišući objavu zapadnih sila da mu neće uputiti čestitke.

On je rekao da "niko u Iranu ne očekuje njihove čestitke", da ne cijeni njihovo siledžijsko ponašanje, kao ni osmijehe i pozdrave.

Bijela kuća juče je priznala da je Ahmadinedžad izabrani predsjednik Irana, ali je saopštila da mu neće čestitati pobjedu.

Portparol Bijele kuće Robert Gibs izjavio je danas da je Mahmud Ahmadinedžad "izabrani lider" Irana.

Na pitanje da li Bijela kuća priznaje Ahmadinedžada kao legitimnog predsjednika Irana, Gibs je rekao da je "on izabrani lider".

Iranska opozicija, koja osporava rezultate predsjedničkih izbora održanih u junu na kojima je ponovo izabran Ahmadinedžad, pozvala je na nastavak protesta.

Opozicija je organizovala masovne proteste proteklih mjeseci u toj zemlji u kojima je poginulo i ranjeno više desetina demonstranata.

Predsjednik SAD Barak Obama bio je oprezan po pitanju izbora u Iranu, jer SAD planiraju početi dijalog sa Iranom o njegovom spornom nuklearnom programu.
XS
SM
MD
LG