Dostupni linkovi

Inzko vjerojatno novi visoki predstavnik


Valentin Inzko
Valentin Inzko

Austrijski diplomat Valentin Inzko, odabran kao najprihvatljiviji kandidat za visokog predstavnika u BiH, izjavio je kako će mu biti drago vratiti se u Bosnu i Hercegovinu bude li potvrđen kao kandidat za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u toj zemlji.

"Ako budem potvrđen i izabran, bit će mi drago vratiti se u čudesnu zemlju Bosnu, zemlju dobrih ljudi", izjavio je Inzko kako ga u utorak citira "Dnevni avaz". Inzko je bio prvi austrijski ambasador u Sarajevu, od 1996. do 1999. godine.

Sadašnji austrijski veleposlanik u Sloveniji neočekivano je postao najozbiljnijim kandidatom za nasljednika Miroslava Lajčaka na dužnosti visokog predstavnika u BiH nakon što je Britanac Emyr Jones Parry iznenada odustao od ponude da preuzme taj posao.

Šefovi diplomacija Europske unije dogovorili su da kandidat EU za visokog predstavnika u BiH bude austrijski veleposlanik u Sloveniji Valentin Inzko s tim da se o tome obave konsultacije i sa članicama Vijeća za primjenu Dejtonskog sporazuma izvan EU - SAD, Rusijom i Turskom.

Kako u izvorima zasjedanja saznaje agencija Beta, riječ je o usaglašenom stavu članica EU, pošto je zaključeno da prvobitni glavni kandidat Britanac Emir Jones Pary nije u stanju da odgovori zadacima budućeg EU i međunarodnog predstavnika za BiH.

Službeno bi EU odluku o Incku kao kandidatu evropske dvadesetsedmorice trebalo donijeti idućeg četvrtka ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova, ali će cio postupak još biti usaglašen i u Političko-sigurnosnom komitetu EU.

Mediji u BiH prenijeli su proturječne informacije o tome što se zapravo zbilo s kandidaturom iskusnog britanskog diplomata, bivšeg veleposlanika pri Ujedinjenim narodima i NATO-u.

Prema nekim izvorima Jones Parry nije se niti pojavio na zakazanom intervjuu s predstavnicima Europske komisije koji je trebao biti obavljen prošlog petka dok drugi mediji navode kako je on zapravo "otpao" nakon razgovora kojega je obavio s Javierom Solanom.

Prema navodima "Avaza" i "Oslobođenja", on je Solani prenio kako dužnost u Sarajevu ne bi mogao prihvatiti odmah nego tek krajem travnja ili početkom svibnja.

Navodno je želio prije odlaska u Sarajevo okončati posao kojega ima kao predsjedatelj Svevelške konferencije (All Wales Convention) utemeljene kako bi se predložio model ustavne reforme koji bi Walesu osigurao veću autonomiju unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Takav uvjet bio je neprihvatljiv za Europsku uniju s obzirom da mandat Miroslava Lajčaka u BiH i formalno istječe 1. ožujka. Lajčak zapravo niti ne boravi u BiH jer je već preuzeo dužnost ministra vanjskih poslova Slovačke.

Iako se vlada Republike Srpske ranije usprotivila dolasku Jonesa Parryja na dužnost u BiH, nema naznaka kako je to bio razlog da se njemu ne ponudi posao visokog predstavnika.

Valentin Inzko zasad nije posebice komentirao stanje u BiH zaoštreno nakon podnošenja kaznene prijave protiv premijera RS Milorada Dodika koji je nakon toga iznio nove i radikalne uvjete za nastavak pregovora o ustavnoj reformi.
XS
SM
MD
LG